Politic

Refuzul SUA de a acorda ajutor Ucrainei alimentează speranța lui Putin pentru un război de uzură

post-img
Trump, Zelenski, JD Vance

Suspendarea ajutorului militar american pentru Ucraina întărește teoria victoriei a președintelui rus Vladimir Putin, conform căreia Rusia poate câștiga un război de uzură prin avansuri lente și continue, mizând pe faptul că sprijinul occidental pentru Ucraina va scădea în timp, estimează ISW. Cu toate acestea, susțin experții Institutului, este puțin probabil ca Rusia să realizeze progrese semnificative la nivel operațional în viitorul apropiat.

Putin și-a formulat această teorie a victoriei în iunie 2024 și o reiterează constant de atunci: ideea că forțele ruse pot continua să avanseze lent și treptat la nesfârșit și că, în cele din urmă, vor învinge forțele ucrainene într-un război de uzură.

Teoria presupune că Rusia va rezista mai mult decât sprijinul militar oferit de Occident. Totodată, Ucraina nu va putea obține și menține suficientă forță militară și echipament pentru a opri aceste înaintări sau pentru a lansa contraofensive care să recupereze teritoriile ocupate. Pauza recentă a SUA în livrările de arme consolidează convingerea lui Putin că timpul lucrează în favoarea Rusiei și îi întărește decizia de a amâna negocierile de pace, prelungind în mod intenționat războiul.

Totuși, susțin experții Institutului, este puțin probabil ca Rusia să realizeze progrese semnificative la nivel operațional în viitorul apropiat. Chiar și în cazul unor înaintări mai rapide cauzate de lipsa ajutorului american, acestea vor rămâne lente și costisitoare, cu pierderi disproporționat de mari, deoarece forțele ruse nu și-au recăpătat capacitatea de manevră la nivel operațional pe un câmp de luptă tot mai transparent și monitorizat.

Citește și: „Un partener nesigur”. SUA au decis să suspende livrările unor tipuri de armament în Ucraina

Cu toatea acestea, admite Institutul pentru Studiul Războiului, Rusia pare să se pregătească pentru campanii ofensive care ar putea dura luni sau chiar ani, ceea ce arată că Putin rămâne fidel teoriei sale despre victorie prin epuizare, iar comandamentul militar rus acceptă ideea unor înaintări lente și constante.

În prezent, Rusia își concentrează eforturile pe atacarea centurii fortificate ucrainene din regiunea Donețk, o campanie care, în ritmul actual al armatei ruse, ar putea dura ani.

CNN a relatat pe 2 iulie că o evaluare a serviciilor secrete ucrainene estimează că Coreea de Nord ar putea trimite între 25.000 și 30.000 de soldați suplimentari în Rusia în lunile următoare și că există o „mare posibilitate” ca forțele nord-coreene să se alăture trupelor ruse în Ucraina, inclusiv în operațiuni ofensive de mare amploare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter