Politic

Anatol Şalaru: "În sfârșit, guvernarea de la Chișinău răspunde așa cum trebuie la toate acțiunile pe care le-a făcut România până în prezent. România, de multe ori, a salvat R. Moldova de la faliment"

post-img
Punctul pe AZi

"În sfârșit, Republica Moldova răspunde așa cum trebuie la toate acțiunile pe care le-a făcut România până în prezent de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova", susține fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, care declară că nicio țară din lume nu s-a bucurat de atâta sprijin, cât s-a bucurat Republica Moldova din partea României.

"În sfârșit, Republica Moldova răspunde așa cum trebuie la toate acțiunile pe care le-a făcut România până în prezent de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova. România, de multe ori, a salvat Republica Moldova de la faliment. Republica Moldova, deși ne place să ne numim mare stat suveran și independent, dar este un stat asistat social, fără ajutor din UE, de la partenerii de dezvoltare, dar în primul rând din România, Republica Moldova ar fi dat faliment de mult timp. Și pe parcursul anilor, reacția Republicii Moldova la ajutorul pe care l-a primit din România a fost de la ceea ce vedem astăzi, o reacție normală, deschisă, cu vizite reciproce, cu aprecieri la cel mai înalt nivel, cu mulțumiri din partea guvernanților, până la momentul când primul ministru Chicu care a trimis ajutoarele românești sub podul de la Telecentru sau altele care nici nu au acceptat aceste ajutoare. În sfârșit, guvernanții noștri au înțeles că neutralitatea nu ne salvează, că încercarea noastră de a fi și cu România și cu Rusia și cu UE nu duce la nimic bun, că Rusia are în plan să ne ocupe militar, nu are în plan să ne sprijine. În sfârșit, eu văd că guvernarea Republicii Moldova a început să răspundă la gesturile de bună voie pe care le-a făcut și UE, dar și România de atâtea ori. România a fost avocatul Republicii Moldova, datorită asistenței României am primit statutul de candidat la aderare la UE, datorită României noi, Republica Moldova, astăzi nu suntem muritori de foame. Mă bucur că în sfârșit, guvernarea de la Chișinău începe să răspundă corespunzător la ajutorul pe care l-a acordat România, pentru că nicio țară în lumea asta nu s-a bucurat de atâta sprijin, cât ne-am bucurat noi din partea României", a declarat preşedintele PUN, Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării, în platoul emisiunii  "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Fostul ministru al Apărării susține că datorită ajutorului și suportului oferit de România, dar și de partenerii din Occident, Republica Moldova, ca stat, a rezistat această iarnă, dar și această perioadă de grea cumpănă. 

"România ne-a ajutat pe toate palierele, absolut pe toate, începând cu bani, și terminând cu lemne de foc. Cu informații în ceea ce ține de serviciile de securitate, ne-a ajutat cu ceea ce ține de domeniul militar, în toate domeniile, fiindcă România își dorește ca Republica Moldova să reușească poate mai mult decât foarte mulți dintre cetățenii Republicii Moldova", adaugă Șalaru.

 "Vizita unui prim-ministru, în general, presupune lucruri foarte serioase. Pe parcursul acestei zile am auzit o serie de domenii și probleme abordate de premierul român, referitor la infrastructură, la securitate, investiții românești, iar din partea Republicii Moldova am auzit doar un semnal ce este important, însă nu am auzit propuneri pentru colaborare, pentru integrare sau pentru a soluționa niște lucruri concrete. Eu cred că Bucureștiul este de 32 de ani în căutarea unui partener solid, la nivel de guvernare, care ar permite lansarea unui dialog strategic profund și serios. Nu pot constata azi că noi avem deja capacitatea sau pregătirea morală/politică pentru a porni un dialog strategic. Republica Moldova este forțată, practic, să pună pe masa de dialog cu partea românească un plan concret de integrare în spațiul european și asta e calea cea mai sigură și practică care ne permite și nouă să pretindem la acest ajutor, fiindcă noi suntem un stat obișnuit în statutul de cerșetor, dar trebuie să ieșim la un nivel de cooperare, conlucrare, care ne permite și nouă să aplicăm forțele și inteligența care a mai rămas în Republica Moldova pentru a formula niște lucruri concrete și de a realiza un plan concret de integrare și de rezolvare a problemelor inclusiv a noastre", susține Igor Klipii, fost ambasador al Republicii Moldova în Lituania.

"Cred că asistăm în ultima perioadă la contacte de o intensitate nu neapărat fără precedent, dar cel puțin în ultimele două luni este o dinamică aparte pentru că am avut-o pe președinta Maia Sandu la București, apoi noul prim-ministru Recean a venit în prima sa vizită externă și la nici trei săptămâni distanță premierul Ciucă vine la Chișinău, într-un moment foarte important pentru că astăzi am avut și o declarație a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-R. Moldova în care se solicită începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE în acest an. Deja există un interes major și o politică atât din partea statului român, cât și a românilor din Parlamentul European de a avea o abordare integrată la nivel european și ca tot ceea ce se oferă în sprijin pentru Ucraina să fie luată în calcul și să se ofere sprijin și pentru Republica Moldova. Eforturi se fac și sunt foarte multe. Cred că este important în egală măsură, după cum am văzut în ultima perioadă și la Chișinău foarte multe discuții inclusiv legate de apărarea țării, legate de neutralitate, să înțelegem că niciun subiect nu este tabu. Ceea ce este foarte important e ca anul acesta și chiar și anul următor este ca Republica Moldova să fie sprijinită în continuare de UE și România pentru ca cetățenii să resimtă cât mai bine beneficiile unei apropieri de UE, în așa fel încât în 2024, care este an electoral și pentru Republica Moldova, și pentru România, cetățenii Republicii Moldova să aleagă pentru prezidențiale un președinte pro-european. Este extrem de important să utilizăm acest an și anul viitor 2024 pentru a așeza și mai bine Republica Moldova pe calea europeană. Mesajul trebuie să fie unul foarte clar: Republica Moldova nu este singură, Republica Moldova are parteneri, Republica Moldova are frați pe această parte a Prutului, Republica Moldova face parte din marea familie europeană", conchide Robert Lupițu, specialist în relații internaționale din România.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter