Actualitate

În consiliile locale, raioanele și cele municipale va fi introdus votul electronic

post-img
imagine simbol

În consiliile locale, raioanele și cele municipale va fi instituit votul electronic. Acesta va fi utilizat în cadrul ședințelor autorităților publice locale pentru verificarea cvorumului, exprimarea votului și totalizarea rezultatelor votării. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în primă lectură, transmite IPN.

Documentul prevede că fiecărui consilier i se va atribui un mijloc de autentificare în sistemul de vot electronic pentru exprimarea votului asupra deciziilor discutate.

Proiectul mai prevede că ședințele consiliilor locale pot fi transmise în direct la posturile publice naționale de radio și televiziune și pe pagina oficială a autorității publice locale. Suplimentar, se propune ca atât rezultatele votului prin mijloace electronice, cât și procesele-verbale ale ședințelor să fie publicate pe pagina web a autorității publice.

Potrivit autorilor, această inițiativă va spori transparența în procesul decizional la nivel local și va eficientiza procedura de vot în cadrul consiliilor locale, raionale și municipale.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter