Politic

Ce spun specialiștii despre atacul cibernetic de la Președinție

Atac cibernetic
Sursa video: TVR MOLDOVA

Serverul de poştă electronică a Preşedinţiei Republicii Moldova a fost ţinta unui atac cibernetic. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii instituţiei
prezidenţiale, într-un comunicat de presă. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, care asigură securitatea informaţională a instituţiilor statului, nu ne-au spus de ce nu au putut preveni atacul, dar ne-au comunicat că investighează cazul.

Serverul de poştă electronică de la Preşedinţie a fost ţinta unui atac cibernetic în 10 august. Atât reprezentanţii Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, cât şi cei de la Serviciul de Informaţii şi Securitate nu ne-au oferit detalii despre incident, dar au precizat că instituţiile responsabile investighează cauzele şi consecinţele incidentului. Experţii IT spun că sunt două căi care asigură accesul la un server.

VITALIE EŞANU, expert IT: „Sunt două căi. Prima: a aflat parola administratorului şi a putut prelua controlul asupra serverului. A doua: hackerii au putut găsi o lacună în sursele serverului şi le utilizează. În cazul acesta, ei pot sparge nu doar poşta electronică a instituţiei prezidenţiale, ci şi de la orice altă companie care foloseşte softul acesta.”

Specialiştii IT mai spun că hackerii au acces la date până în momentul în care administratorul serverului observă acest lucru şi îl deconectează de la internet.

VITALIE EŞANU, expert IT: „De obicei, serverele păstrează toate numele utilizatorilor, cine a accesat, la ce secundă, milisecundă, la ce email a fost trimis. Probabil asta şi fac specialiştii Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Nu ştiu detalii, dar sper că parola administratorului nu a fost destul de complexă, pentru că asta se rezolvă, dar dacă a fost spart serverul în baza codurilor este foarte problematic, deoarece specialiştii nu au cum identifica problema.”

Specialiştii în securitate cibernetică mai menţionează că accesarea ilegală a datelor instituţiilor de stat este o problemă de securitate naţională. Conform Codului penal, violarea secretului corespondenței, accesul ilegal la informația computerizată și sustragerea datelor se pedepseşte cu până la doi ani de închisoare.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter