Social

Amenzi sau închisoare pentru folosirea conturilor false

Amenzi sau închisoare pentru folosirea conturilor false

Persoanele care îşi vor face conturi false pe reţelele de socializare sau vor folosi identitatea altor utilizatori, pentru a comite infracţiuni, ar putea fi amendate şi chiar riscă închisoare. Sunt unele dintre modificările la Codul Penal şi cel Contravenţional. Proiectul, votat ieri de Guvern, a ajuns astăzi pe masa deputaţilor.

Sunt dese cazurile când utilizatorii rețelelor de socializare devin victime ale infracțiunilor comise prin intermediul conturilor false de pe internet.

"Se întâmplă să primesc mesaje de la aşa-zisele magazine online care, eventual, vor să se deschidă în Moldova. Ori ignor, ori raportez contul. – Crezi că ar fi bine să fie pedepsiţi cei care crează astfel de conturi? – Da, probabil da, pentru că te deranjează să primeşte mesaje spam."

"Pe mine personal nu mă deranjează, pentru că eu analizez şi compar orice informaţie pe care o primesc."

"La fel cum este o legislaţie în viaţa de zi cu zi, eu cred că ar trebui să existe şi online, pentru ca anumite crime de tipul ăsta să fie pedepsite."

Conform modificărilor cerute de Ministerul Justiţiei, atribuirea unei identităţi false pe reţelele sociale ar putea fi pedepsită cu amenzi de la 25 mii de lei până la 100 mii de lei sau chiar cu închisoare de până la un an.

PEDEPSE PENTRU FOLOSIREA CONTURILOR FALSE Amenzi 25.000 – 100.000 de lei Închisoare şase luni – un an

Proiectul a ajuns astăzi în Parlament. Preşedintele legislativului, Igor Grosu, consideră că utilizatorii de conturi false pot fi autori ai infracţiunilor grave şi pot manipula masele, mai ales, într-o perioadă cu un război la hotar.

IGOR GROSU, preşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: "Acum când noi suntem asaltaţi de propaganda rusă, de agentura rusă, de coloana a cincea, trebuie să contracarăm, să venim cu nişte acţiuni foarte clare pentru cei care îşi ascunde identităţile, cheamă la ură, destabilizare. Dacă au 100 de mii de o parte puşi, lasă-i să-şi facă identitate falsă şi să savureze plăcerea."

Expertul digital în comunicare, Dumitru Talmazan, spune că punerea în practică a acestor măsuri este necesară, dar nu va fi deloc uşoară.

DUMITRU TALMAZAN, expert digital în comunicare: "Dacă aş cumpăra un telefon prepay şi în baza la asta îmi creez un factor de cont, îmi conextez un VPN, mă loghez de parcă sunt în Indonezia. Bănuiesc că posibilitatea ca să mă găseşti, dacă suntem mulţi, e mai greu. Eu sunt curios să văd mecanismul, care după mine este unul destul de compex. Pentru că dacă nu este Securitate naţională, acolo sunt alte instrumente de identificare."

Tot ieri, Guvernul a decis că şi utilizarea de către o persoană a unor acte false ar putea fi pedepsită cu amenzi de până la jumătate de milion de lei sau cu închisoare de până la trei ani.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Pentru că asta permite fraude financiare, legate de carduri, de tranzacţii comerciale şi respectiv trebuie să majorăm dramatic pedepsele, dar şi să avem un mecanism eficient de aplicare a acestor pedepse. Şi sunt şi alte categorii de încălcări la care Guvernul urmează să crească pedepsele."

Proiectul urmează să fie analizat şi votat de Parlament.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter