Justiție

Cristian Rizea a fost eliberat din închisoarea Jilava. Ce s-a întâmplat?

post-img
Cristian Rizea
Sursa foto: moldova1.md

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat român Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava unde executa o pedeapsă de aproape cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, spălarea banilor şi influențarea declarațiilor martorilor. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Pe 2 iulie 2025, Tribunalul Ilfov a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Pe 27 aprilie 2023, Cristian Rizea a fost extrădat autorităților române, el a fost preluat de Poliția Română și plasat în penitenciar.

Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Fostul politician a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, atunci când s-a lansat în politică cu Partidul NOI. Ulterior, el a început să distribuie pe reţelele de socializare pretinse „dezvăluiri” despre mai multe persoane din Republica Moldova, fiind denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost parlamentar PSD în perioada 2008-2016, după ce a deţinut mai multe funcţii: șef de cabinet al ministrului Tineretului, Georgiu Gingăraș, din guvernul lui Adrian Năstase, în 2000, director general al Agenției Naționale Pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor - din 2002 până în 2006.

Funcția cea mai importantă pe care a avut-o în partid a fost cea de secretar executiv (2010-2013), urmată de cea de președinte al sectorului 5 din Bucureşti.

În martie 2016, cu câteva luni înainte de alegerile locale, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut aviz pentru reținerea și arestarea deputatului în baza bănuielilor de trafic de influență, spălarea banilor şi influențarea declarațiilor martorilor.

DNA a cerut în 7 ani de închisoare pentru Rizea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitive, în 2019, la patru ani şi opt luni închisoare cu executare.

La această dată, el avea deja cetățenia Republicii Moldova acordată în timpul regimului Plahotniuc. Pe 28 decembrie 2017, Cristian Rizea și fiul său au devenit cetățeni ai Republicii Moldova pentru că ar avea rude în localitatea Congaz.

În mai 2019, încă în timpul regimului Plahotniuc, Ministerul Justiţiei din România a solicitat autorităţilor de la Chişinău extrădarea lui Rizea. Autoritățile moldovenești au transmis atunci o adresă Ministerului Justiţiei din România prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.

În noiembrie 2020, Igor Dodon i-a retras cetăţenia lui Rizea, dar acesta a contestat decretul prezidenţial în instanţă. De asemenea, în noiembrie 2020, Igor Dodon a respins cererea lui Cristian Rizea privind acordarea de azil politic în Republica Moldova.

Politicianul român a contestat această decizie în instanță. Pe 28 mai 2025, Curtea de Apel Centru a respins ca fiind neîntemeiată cererea depusă de fostul deputat privind acordarea azilului politic în Republica Moldova.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor