Actualitate

Poliţia de frontieră a R. Moldova celebrează astăzi 32 de ani de la fondare

Poliţia de frontieră a R. Moldova celebrează astăzi 32 de ani de la fondare

Poliţia de frontieră a Republicii Moldova celebrează astăzi 32 de ani de la fondare. Angajaţii spun că profesionalismul şi corectitudinea sunt pilonii ce stau la baza activităţii lor. A fost şi o ocazie de a discuta despre problemele din sistem, pericolele de la frontieră şi strategiile de dezvoltare. Toate, la forumul internaţional "Securitatea frontierelor în contextul noilor realităţi regionale".

Ziua Poliţiei de frontieră a Republicii Moldova a fost celebrată în acest an altfel decât de obicei - printr-un forum imternaţional. S-a discutat despre provocările de la frontierele de stat, problemele din sistem, dar şi despre un nou concept de supraveghere a graniţelor. Pentru ca misiunile să fie realizate cu brio, Poliţia de Frontieră are nevoie de oameni bine pregătiti, dar și de tehnica modernă.


RUSLAN GALUŞCA, şeful Poliţiei de Frontieră: „Vor fi discuţii şi schimb de opinii la un nivel destul de înalt, productiv şi respectiv care se vor solda cu decizii după aceasta. În 32 de ani, Poliţia de Frontieră a evoluat mult. Nu pot să neg acest fapt. Dar avem încă foarte mult de lucru ca să îmbunătăţim şi operaţionalizăm procesele care sunt în cadrul Poliţiei de Frontieră. Suntem optimişti. Avem o echipă tânără, energică şi puternică”.


„Sunt foarte mândru că activez în această instituţie. Mai ales că reprezint şi încrecăm împreună să identificăm acele riscuri, care într-adevăr influenţează securitatea ţării noastre, cât şi însăşi a cetăţenilor. Toate schimbările care au fost pe parcursul anilor au fost în beneficiul nostru. Pregătirea noastră profesională a crescut. Suntem dotaţi cu echipamentul necesar. De aceea ne facem munca mult mai uşor. De aceea suntem mţndri că facem parte din echipa Poliţiei de Frontieră”.


La deschiderea forumului au participat preşedintele Maia Sandu şi premierul Dorin Recean.


MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Să asiguri securitatea frontierelor vine cu sacrificii de timp, de lipsă de acasă sau de la evenimentele de familie, dar vine şi cu pericole pentru viaţă. Ne-amintim cu durere cazul dramatic care a zguduit întreaga ţară. Anul trecut, în incinta aeroportului atunci când poliţistul de frontieră Serghei Muntean şi agentul de securitate Igor Ciofu şi-au pierdut viaţa la datorie. Să păstrăm vie memoria lor”.


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Avem mult mai mult de lucru de acum încolo, din două considerente. Avem de protejat 1200 de kilometri de hotar cu zona activă de război penhtru noi Republica Moldova şi pentru Uniunea Europeană. La fel de important este procesul de aderare la Uniunea Europeană. Asta înseamnă că noi, Republica Moldova trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi”.


În prezent, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova are peste trei mii de angajaţi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter