Actualitate

Referendum privind aderarea R. Moldova la UE: Este important ca textul supus plebiscitului să fie bine gândit și să fie aprobat și verificat de Curtea Constituțională. Federația Rusă va încerca să blocheze acest exercițiu electoral, fost președinte CCM

post-img
captură foto

„Este important ca textul care va fi supus referendumului să fie bine gândit și să fie aprobat și verificat de Curtea Constituțională. Dacă Curtea Constituțională va aproba acest text și va permite organizarea acestui referendum nu există absolut nicio problemă de legalitate sau cu atât mai mult de legitimitate”, spune fostul președinte al Curții Constiționale a R. Moldova (CCM), Alexandru Tănase. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, el a afirmat că Federația Rusă va încerca să blocheze prin diverse metode acest exercițiu electoral.

„Acest referendum vizează includerea în Constituție a unor elemente de identificare europeană a acestei construcții statale care se numește R. Moldova. Este o chestiune identitară care este foarte sensibilă pentru Federația Rusă. Rușii știu exact cât de importantă este chestiunea identitară în cazul construcției sau dezvoltării unui stat. Și sigur că ei se vor opune cu toate metodele pentru a turpila acest referendum. Acest referendum nu înseamnă că noi devenim membrii exact ai UE, nu știu cum exact va fi formulată întrebarea, depinde foarte mult. E o chestiune esențială cum va arăta această întrebare. Dar din câte am înțeles este vorba de o modificare a Constituției prin care s-a consfinți odată în plus ireversibilitatea parcursului nostru european. Și chestia asta nu are cum să derajeze Federația Rusă. De asta eu vreau să zic că toate aceste acțiuni și mesaje, voci care au apărut acum în spațiul public, vorbind în necunoștință de cauză, încearcă să acrediteze ideea că este ceva inutil. Este ceva necesar acest referendum. Este regretabil că, de fapt, nu s-a votat în Parlament anterior această idee și să figureze în Constituție ireversibilitatea parcursului european. Asta obligă toate agențiile și instituțiile statului să țină cont de procesul de integrare europeană în politicile care le stabilesc, elaborează și le promovează. E o chestie care sună aparent relativ la nivel constituțional, dar de fapt ea trebuie să aibă consecințe practice. Acum avem o șansă și trebuie folosită. Eu nu vad cu ce ne-ar strica nouă dacă în Constituția R. Moldova ar figura o clauză care ar stabili că, de fapt, integrarea în UE, să zicem așa, este un obiectiv de strategie națională a R. Moldova. Până la urmă este dreptul oamenilor să spună da sau nu. Nu ne putem ascunde mereu după deget, nu putem promova o politică de fațadă, declarând că suntem mari simpatizanți și adepți ai UE, să primim fonduri și granturi, dar în realitate să îl așteptăm pe Putin. Nu cred că e o problemă dacă omului i se dă voie să voteze. La urma urmei cum va fi așa va fi”, a spus Alexandru Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale este de părere că partidele pro-europene trebuie să-și fortifice forțele pentru a nu permite formațiunilor ghidate de Kremlin să blocheze acest exercițiu electoral.


„Cât ține de vocile critice care sunt de partea unor partide care sunt cu mesaj pro-european este mai degrabă chestiunea de rivalitate și nemulțumire deoarece președinta Sandu a lansat ideea acestui referendum fără să ia în calcul și aceste partide politice sau fără să le implice și pe ele în acest proces. Poate într-adevăr comunicarea nu a fost cea mai bună, poate într-adevăr era o idee mai bună dacă partidele pro-europene împreună cu partidul de guvernare lansau această idee și toți împreună făceam advocacy pentru acest proiect. Totuși dacă acest referendum va fi lansat eu cred că trebuie să lăsăm la o parte rivalitățile, ranchiuna și fiecare om care dorește acestei țări ca, în sfârșit, după câteva sute de ani, să nu mai fim în zona asta de turbulență, să intrăm într-o zonă de siguranță care este zona UE, bineînțeles, că va trebui să lase la o parte ranchiuna și restul și să se implice pentru a promova și sprijini această idee. Deoarece va da foarte prost dacă îi vom lăsa pe socialiști, comuniști să-și facă mendrele, să-și promoveze mesajele și să ne blocheze acest exercițiu”, a spus fostul președinte al CCM.

Totodată, el susține că referendumul poate avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale atât timp cât legea permite acest lucru.

„Este loc de speculații și aici, veți auzi puncte de vedere distincte. La ora actuală legislația permite acest lucru. Atât timp cât legea permite, există prezumția constituționalității și prezumția legalității nu văd nicio problemă în acest sens. E o chestiune care se mai practică”, a opinat Alexandru Tănase.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter