Economic

Comisia pentru Situații Excepționale a oprit scumpirea uleiului

Preț ulei
Sursa video: TVR MOLDOVA

Comisia pentru Situații Excepționale a oprit scumpirea uleiului. Produsul a fost inclus în lista produselor de primă necesitate. Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a declarat că, astfel, Guvernul se asigură că cetăţenii nu plătesc un preţ exagerat.

NATALIA GAVRILIŢA  prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi trebuie să ne asigurăm că cetăţenii au acces la produsele social-important. Acum pentru ulei va fi aplicat adaos comercial limitat şi vor fi limitate şi alte plăţi cum ar fi retrobonusul, astfel ca decizia să nu afecteze producătorii. Limita adaosul comercial este de 20% şi 40%, în dependenţă dacă este producător/procesator naţional. Aceasta limită se va aplica la tot adosul comercial. Ar trebui să vedem o scădere la nivelul celui care era inainte de aceste scumpiri."

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenţei a anunţat că investigează cauzele scumpirii uleiului alimentar. Instituția a cerut documente și informații de la cel mai important producător de ulei, pentru a vedea de ce preţurile au crescut atât de mult. În ultimele două săptămâni, acest produs s-a scumpit cu circa 25 la sută și a ajuns să coste, în rețele mari de magazine din Republica Moldova, aproape 50 de lei litrul, comparativ cu prețul anterior de 36-39 de lei.


NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi vom continua să monitorizăm creşterea preţurilor pe anumite produse.
Am solicitat Ministerului Agriculturii, în decurs de o lună, să vină cu strategia de asigurare a securităţii alimentare, unde să fie inclusă o analiză a produselor care sunt produse în Moldova. Să fie analizate cantităţile necesare pentru securitatea alimentară a ţării."

O altă decizie importată luată astăzi de Comisia pentru Situaţii Excepţionale vizează transportul de mărfuri.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: "Serviciul vamal va stabili un regim aparte, prin ordi,n la posturile vamale în funcţie de categoriile de mărfuri. Mărfurile cu produse perisabile vor merge pe o procedură simplificată.  De asemenea va fi o procedură aparte pentru camioanele deşarte. Avem o creştere a traficului la frontieră şi este foarte important să luăm aceste măsuri de fluidizare a traficului transfrontalier."

Tot astăzi, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis extinderea valabilităţii paşapoartelor cetăţenilor Republicii Moldova, care au expirat  sau expiră în perioda 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2022. Actele vor fi valabile până la 30 iunie 2023. Astfel, cetăţenii din diaspora care au paşaportul expirat pot circula fără probleme.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter