În Republica Moldova, majoritatea companiilor care oferă servicii de închiriere a automobilelor cer un minim de 1–3 ani de experiență la volan. Astfel, practic este necesar ca persoana care închiriază mașina să aibă cel puțin 21 de ani, iar pentru șoferii cu vârsta mai mică, uneori, se poate solicita o taxă suplimentară. Prin aceste prevederi, companiile reduc riscul producerii accidentelor cauzate de șoferii fără experiență. Află din acest articol cele mai importante detalii la închirierea unei mașini după o analiză a Expert-Grup.
În momentul în care alegi mașina și urmează să o primești, e important să acorzi timp pentru o verificare atentă. Este bine să inspectezi vehiculul împreună cu reprezentantul companiei, înainte de a semna actul de predare-primire. Uită-te la zgârieturi, lovituri sau alte probleme vizibile și fă poze, pentru a avea dovezi în caz de neînțelegeri ulterioare.
E recomandat să nu accepți o mașină murdară încât ar putea să nu observi cu ochiul liber deficiențe. Notează defectele constatate într-un proces-verbal sau actul de predare-primire astfel încât să eviți răspunderea pentru daunele deja existente.
De asemenea, verifică dotările obligatorii – cum ar fi trusa medicală, triunghiurile reflectorizante și stingătorul – precum și starea tehnică generală a mașinii. Câteva aspecte practice privind starea tehnică a mașinii includ verificarea anvelopelor, care trebuie să fie potrivite anotimpului de afară, prezența unei roți de rezervă și funcționarea corectă a tuturor semnalizatoarelor, inclusiv farurile. Dacă depistezi probleme, cere să ți se dea alt autovehicul sau să se consemneze neconformitățile în formă scrisă.
E recomandat să nu accepți o mașină murdară
Asigurarea este un alt element esențial în procesul de închiriere a mașinii. Pentru că conduci un autovehicul care nu îți aparține, este important să știi de ce acoperire dispui, pentru a preveni surprizele în cazul unui accident.
În mod normal, orice autovehicul pe care îl vei închiria trebuie să fie însoțit de un contract RCA (asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă). Acest tip de asigurare acoperă daunele cauzate terților în cazul unui accident de care te faci responsabil.
Totuși, tipul acesta de asigurare nu acoperă și pagubele produse mașinii închiriate din vina ta. Din acest motiv, companiile de închirieri auto solicită, de regulă, și un depozit sau garanție. Această sumă este blocată pe card – în cazul în care achitarea se face fără numerar – sau depusă în numerar - în cazul achitării în numerar - și se restituie la finalul perioadei de închiriere, dacă nu apar daune ori costuri suplimentare. Garanția poate începe de la 50 euro pentru mașinile de clasă econom și ajunge la sute de euro pentru mașinile de clasă superioară. Suma garanției trebuie să fie menționată în contractul de chirie, iar actul de predare a acestei sume către compania de închiriere trebuie să fie stabilit în formă scrisă.
Citește cu atenție clauzele despre „franșiză”
Pe lângă asigurarea RCA, companiile oferă și asigurări opționale, precum Casco parțial sau complet, care pot acoperi furtul ori daunele mașinii închiriate provocate din vina ta. Astfel de asigurări îți vor reduce responsabilitatea financiară în cazurile nefericite de accident, însă vor rezulta într-un cost suplimentar.
Totodată, citește cu atenție clauzele despre „franșiză”, dacă este aplicabil. Franșiza reprezintă suma pe care va trebui să o acoperi din cont propriu înainte ca asigurarea să plătească despăgubirea provocată din vina ta. Asigurările opționale oferă protecție împotriva riscurilor de deteriorare a bunului închiriat, însă implică un cost suplimentar față de rata standard de chirie a mașinii.
De asemenea, fiecare contract de asigurare va avea incluse cazurile în care acesta nu se aplică, precum conducerea sub influența alcoolului, încălcarea gravă a regulilor de circulație etc.
Fii atent la costurile adiționale
La închirierea mașinilor, cel mai adesea se afișează doar prețul de bază sau tariful standard, stabilit pe zi, fără a include diferite taxe ori comisioane. Uneori, chiar dacă prețul afișat de companie pare atractiv, pot exista diverse taxe suplimentare, de care merită să ții cont înainte de a semna contractul.
De exemplu, pentru un șofer suplimentar pe lângă persoana care închiriază mașina, se pot solicita costuri suplimentare. Același lucru se poate întâmpla și atunci când dorești să traversezi frontiera cu un autovehicul închiriat: unele firme pot solicita o taxă suplimentară sau pot interzice ieșirea din țară.
În anumite situații, poate exista un cost suplimentar dacă depășești un plafon prestabilit de kilometri, care se poate aplica fie pe zi, fie pentru întreaga durată a închirierii. Dacă intenționezi să faci drumuri lungi, ar fi bine să optezi pentru „parcurs nelimitat”, ca să nu suporți taxe neașteptate la final.
Aspecte practice la predarea mașinii
La sfârșitul perioadei de închiriere, respectă ora și locul stabilit pentru returnarea mașinii, deoarece anumite companii pot aplica o taxă suplimentară pentru fiecare oră sau zi de întârziere. Totodată, în cazul în care vehiculul este murdar la predare, se poate percepe un cost adițional pentru curățenie.
Fii atent la politica privind combustibilul. Majoritatea agențiilor cer să returnezi mașina cu rezervorul plin („full to full”), însă unele oferă opțiunea de a achiziționa combustibilul din rezervor în avans. În acest caz, nu va fi necesar să alimentezi din nou, dar costurile vor fi mai mari.
În general, este în interesul tău să returnezi mașina cu rezervorul plin. La restituirea automobilului, urmează să fie efectuat un act de restituire, care se va semna de ambele părți în care se va scrie data și ora restituirii. Este recomandat să soliciți companiei o verificare finală a mașinii și consemnarea în actul de restituire că nu există semne vizibile de deteriorări.
Garanția (dacă ai lăsat bani în numerar) ar trebui să îți fie returnată imediat, iar în cazul blocării sumei pe card, de obicei, deblocarea are loc în câteva zile lucrătoare. Ce faci dacă apar probleme? Dacă te confrunți cu refuzul unei companii de a-ți restitui garanția sau cu acuzații legate de daune inexistente, încearcă, mai întâi, să rezolvi în mod amiabil. Cere documente și dovezi clare despre pretinsele daune.
Ai dreptul la servicii corespunzătoare și nu porți răspundere pentru uzura normală a bunului închiriat, dacă acesta a fost folosit potrivit destinației și în conformitate cu clauzele contractului. Dacă comerciantul reține suma garanției nejustificat și nu prezintă dovezi clare privind prejudiciile cauzate, consumatorul poate solicita returnarea sumei.
În cazul în care acest lucru nu se rezolvă amiabil, consumatorul poate depune o reclamație la autoritățile pentru protecția consumatorilor sau poate introduce o acțiune în instanța de judecată pentru a solicita restituirea sumei. Actul de predare a garanției semnat inițiat va constitui dovada predării garanției către companie, iar contractul, fotografiile stării mașinii și alte probe colectate la momentul preluării și ulterior, vor fi utile în cazul unui litigiu.
În cazul în care întâmpini dificultăți în soluționarea amiabilă a divergențelor apărute, te poți adresa Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (telefon consumatorului: 022 51 51 51 / 080 028 028 ) sau în instanța de judecată competentă.