Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și președintele Ucrainei Volodimir Zelensky au semnat o declarație comună prin care condamnă ferm decizia Rusiei de a suspenda deliberat furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova, fapt care a provocat o criză umanitară în regiunea transnistreană.
Părțile și-au confirmat „angajamentul și capacitatea de a oferi soluții urgente și concrete pentru a satisface nevoile energetice ale locuitorilor din regiunea transnistreană, pentru a preveni escaladarea în continuare a crizei și pentru a restabili serviciile de bază”, se spune în declarația comună a celor doi șefi de stat, care au avut vineri, 25 ianuarie, o întrevedere la Kiev.
Maia Sandu și Volodimir Zelensky și-au reafirmat angajamentul comun pentru reintegrarea pașnică a Republicii Moldova prin negocieri și au cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse din regiunea transnistreană.
Prin declarația comună, cei doi au subliniat că agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei și încălcările continue ale normelor internaționale, „pun sub semnul întrebării rolul Rusiei de mediator și garant în diferite situații de conflict, în special în regiunea transnistreană”.
Cei doi președinți au condamnat ferm atacurile țintite și sistematice ale Rusiei asupra infrastructurii civile a Ucrainei, care au ca rezultat numeroase victime civile și care constituie o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar.
„Aceste atacuri îi amenință și pe cetățenii moldoveni prin încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova, atunci când dronele aterizează pe pământul Republicii Moldova. Astfel de acțiuni sunt inacceptabile și subliniază necesitatea unor eforturi imediate și coordonate pentru a asigura o apărare fiabilă și eficientă a Ucrainei”, se mai spune în declarație.
Părțile și-au confirmat sprijinul pentru Formula de pace, care este singurul mecanism viabil și eficient pentru restabilirea unei păci juste și durabile, pentru încheierea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, și au subliniat că o politică eficientă de sancțiuni este un factor cheie care limitează capacitățile și resursele Rusiei de a continua războiul împotriva Ucrainei.
Citește și:
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi la Kyiv, într-o vizită de lucru care vine să reafirme sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina, care de trei ani luptă pentru a-și apăra libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, se spune într-un comunicat al Președinției. Rezistând agresiunii Rusiei, Ucraina protejează și pacea din Republica Moldova.