Palatul de Cultură al Feroviarilor, o clădire emblematică din centrul Chişinăului, ar putea fi vândut. Calea Ferată din Moldova speră ca din banii obţinuţi să achite o parte din datoriile de milioane de lei pe care le are în prezent, inclusiv restanţele salariale. Conducerea întreprinderii a cerut avizul Agenţiei Proprietăţi Publice. Angajaţii Palatului de Cultură sunt indignaţi că administraţia CFM nu le-a cerut părerea şi ameninţă cu proteste.
Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chişinău a fost construit în anul 1984. Cu o suprafaţă de peste 110 mii de metri pătraţi, găzduieşte diverse evenimente culturale. Palatul are mai multe săli de concerte şi sportive, precum şi un muzeu al căilor ferate. Ludmila Gheorghiev este unul dintre cei mai vechi angajaţi.
LUDMILA GHEORGHIEV, angajată Palatul de Cultură al Feroviarilor: Nu ştiu ce va ne aşteaptă, dar va fi tare, tare dureros.
„Nu s-a mai construit absolut nicio clădire având asemenea utilitate. În loc noi să păstrăm, să îmbunătăţim, să facem din asta o poveste, pentru că aici, chiar este o poveste."
„Sperăm că autorităţile noastre o să aibă grijă de palat. Aici este expus, nu doar sufletul nostru, dar sufletul tuturor lucrătorilor care au lucrat, care au muncit, da. Din fondul feroviarilor a fost construit acest palat."
Palatul Feroviar are 37 de angajaţi, iar secţiile sportive şi de cultură sunt frecventate de peste 150 de persoane. Administratoarea instituţiei nu exclude că dacă se va ajunge ca palatul să fie vândut, oamenii ar putea ieşi la protest.
AURELIA HÎNCU, director Palatul de Cultură al Feroviarilor: Încercăm să ne întreţinem. Contează acum care va fi decizia. Şi eu sper că ea va fi corectă. Nemaivorbind totuşi că 200 de ore fiecare feroviar, pe timpuri, a dat din munca sa pentru a construi acest palat.
Directorul Interimar al Căilor Ferate din Moldova, Serghei Tomşa, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu. El şi-a anunţat ieri demisia, dar rămâne, deocamdată în funcţie până îi va fi acceptată cererea. Directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Roman Cojuhari, susţine că Palatul Feroviarilor poate fi scos la vânzare doar în baza unei hotărâri de Guvern.
ROMAN COJUHARI, director, APP: Decizia de a expune la vânzare unele active, proprietate a statului, este exclusivă a Guvernului. Iar până a fi luată această decizie este o procedură de promovare a hotărârii de Guvern. Este o procedură transparentă cu participarea, inclusiv a tuturor ministerelor, este procedura de avizare, dar şi a societăţii civile.
Anul trecut, Palatul de Cultură al Feroviarilor a înregistrat pierderi financiare de peste 8 milioane de lei. Cele mai multe datorii s-au acumulat la plata facturilor.
Zilele trecute, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că decizia Căilor Ferate din Moldova de a vinde Palatul Feroviarilor este dificilă, dar necesară pentru a obține banii pentru plata restanţelor salariale de peste 191 de milioane de lei. O bună parte din cei aproape 5.000 de angajaţi nu şi-au ridicat lefurile din luna august.
La mijlocul lunii februarie, feroviarii au organizat proteste şi spun că vor mai ieşi în stradă. Ei ameninţă că vor bloca activitatea căilor ferate dacă administraţia nu îşi va onora obligaţiile financiare.