Actualitate

Un etnic român din regiunea Cernăuţi a luat parte la luptele pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti. Mărturia lui din această experienţă

Un etnic român din regiunea Cernăuţi a luat parte la luptele pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti. Mărturia lui din această experienţă

Războiul în Ucraina continuă să marcheze destinele a milioane de oameni. Sunt doi ani în care s-au înregistrat pierderi greu de imaginat şi au fost multe provocări în faţa cărora ucrainenii au ţinut piept cu dârzenie. Un etnic român din regiunea Cernăuţi a devenit, peste noapte, militar pe câmpul de luptă în estul Ucrainei. Mărturiile lui după 14 luni de luptă pe front sunt emoţionante.

Războiul nejustificat declanşat de Rusia în Ucraina a chemat la arme şi pe etnicii români din regiunea Cernăuţi. Înainte de începerea războiului, Adrian Medvedi, de 42 de ani, era șef al Secției Cultură și Turism in comuna Herța. Pe 24 februarie 2022, războiul a marcat şi familia Medvedi. Fără ezitare, bărbatul s-a înrolat în armata ucraineană şi a fost pe front in linia întâi.

ADRIAN MEDVEDI fost soldat: Săpând în tranșee, pe timp de ploaie, au fost trei luni de ploaie continuă, nu am văzut soarele trei luni de zile. Credeam că nu se mai termină ploaia, acest peisaj gri de stare, plus starea și morală, care era frica de moarte. Cine zice că soldații nu au frică de moarte? Frică nu au doar oamenii care nu gândesc.

Adrain Medveni era măcinat de gândul că poate muri pe frontul din estul Ucrainei și familia să nu aibă unde să se roage pentru el. Dar soarta l-a ținut in viață și, in mai 2023, a fost lăsat la vatră din motive de sănătate. Lupta în tranşee l-a marcat profund dar credința și dorul de cei de dragi l-au ţinut în viaţă.

ADRIAN MEDVEDI fost soldat: Tot timpul așteptam să putem face legătura cu cei de acasă, erau zile când nu reușeam să luăm legătura ei, a fost chiar şi o săptămână când nu am luat legătură cu ei şi ştiam că starea lor morală e distrusă deoarece ei nu aveau nicio înştiinţare despre noi.

Deşi este acasă alături de cei dragi, gândul fostului combatant este la camarazii de luptă care au rămas pe front. Atrocităţile războiului lasă sechele greu de imaginat.

ADRIAN MEDVEDI fost soldat: De fiecare dată când pierdeam pe cineva pe care le-am cunoscut, care a fost împreună cu noi încă din primele zile, sunt aceleași emoții grele de trecut peste ele, ştiind că fiecare avea acasă o familie și cel mai greu gând era cum să anunțăm pe cei de acasă.

Revenit acasă, Adrian Medvedi continuă să îşi susţină camarazii de arme şi se implică în acţiuni umanitare pentru a ajuta inclusiv familiile celor aflaţi pe front.

ADRIAN MEDVEDI fost soldat: Deci, acest lucru, ca ei să nu se simtă uitați este foarte important, de aceea trebuie ca noi, cei de acasă, să fim mereu cu gândul la ei, să-i ajutăm cu ce putem, să-i susținem moral că-i foarte important, să știe că sunt așteptați acasă cu victorie, sănătoși și vii, principalul.

Potrivit datelor oficiale furnizate de comunele Ostrița și Herța, din regiunea Cernăuți, in doi de război, au fost mobilizați aproape 400 de tineri. 25 dintre ei au murit iar alți 13 sunt dați dispăruți.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter