Fiecare dintre noi a trăit asta, cel puțin o dată - fie în copilrie, fie mai târziu. E vorba despre frica de a merge la dentist. Cum o depășim, dar, mai ales, cum îi ajutăm pe copiii să treacă de ea, aflăm de la medicul stomatolog Vadim Guțu.
Pentru mulți, mersul la dentist rămâne o mare provocare. Deseori, această frică apare din cauza unor experiențe mai puțin plăcute, dar și din necunoaștere.
VADIM GUȚU medic stomatolog: De obicei avem foarte mulți pacienți care au frică și cazurile cele mai complicate care vin la noi în clinică is pacienții care aveau frică și au frică de medic stomatolog… toții știu că o să doară.
În unele situații, teama e mai degrabă una închipuită.
VADIM GUȚU medic stomatolog: Asta este mai mult la nivel psihologic. Nu poate să fie să nu te ieie anestezia, cum spune. Că mai multă nu poate să fie. Asta e în caz dacă eu am avut o durere foarte mare și sînt luat foarte multe pastile analgezic… dar ți-e îți pare că te doare.
Specialiștii au o metodă a lor de a ne convinge că nu e cazul să ne facem griji în plus.
VADIM GUȚU medic stomatolog: Clar, prin comunicare. Mai mult, noi pacientul când îl primim, până a ajunge în fotoliu, noi comunicăm foarte mult. Poate să fie și 30 minute, poate să fie 40 minute de a-l scoate din frica aia… de către medicul nostru anesteziolog, în caz de ceva.
De la o vreme, și anestezia este un aliat de încredere pentru pacienți.
VADIM GUȚU, medic stomatolog: Cândva se lucra cu alte tipuri de anestezie. Acuma anestezia ceea nu mai folosim, că erau foarte multe reacții… pișcătura aia.
Părinții au responsabilitatea să-și educe copii pentru a avea o cultură medicală, inclusiv în ce privește necesitatea controalelor de rutină.
VADIM GUȚU medic stomatolog: Deci e foarte bine, ca sfat să dăm părinților, în primul și în primul rând, că viitoarea generație doar părinții o construiește. Și ar trebui să le deie o lecție copiilor cum e bine să te speli pe dinți, că e bine de mers la medicul stomatolog… discuția cu copiii trebuie să fie liberă.
Și decât să ajungem la stomatolog de nevoie, mai bine să ne ducem de bună voie, doar ca să ne asigurăm că totul e bine.