Social

Chișinău găzduiește o conferință științifică internațională dedicată savantului Silviu Berejan

post-img
Nina Corcinschi

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Universității de Stat din Moldova organizează, în aceste zile, o nouă ediție a conferinței științifice internaționale „Lecturi în memoriam Silviu Berejan”, eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai importanți lingviști.

FTR

Organizată o dată la doi ani, conferința reunește cercetători de pe ambele maluri ale Prutului: lingviști, filologi, specialiști în literatură, istoria limbii, lexicologie și alte domenii conexe. 

Scopul este promovarea cercetării științifice în domeniul filologiei și onorarea moștenirii academice a regretatului Silviu Berejan, unul dintre principalii apărători ai limbii române în Basarabia, în perioade istorice marcate de presiuni și restricții identitare.

Evenimentul este coordonat de dr. habil. Nina Corcinschi, directoarea Institutului, care subliniază importanța acestui gen de manifestări:

„Trebuie să știm că dreptul de a vorbi astăzi liber limba română nu a fost câștigat ușor. Au existat oameni care au riscat cu propria libertate pentru adevăr științific și pentru demnitate națională. Silviu Berejan este unul dintre acești oameni.”

Printre participanți se numără cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, institute ale Academiei Române, dar și universitari de la USM, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, precum și discipoli direcți ai lui Silviu Berejan – între care se regăsesc Inga Druță, Eugenia Mincu.

FTR

Conferința din acest an are loc în paralel cu Zilele Literaturii Române la Chișinău, iar în program este inclusă și o dezbatere cu invitați speciali din România – prof. Corin Braga și prof. Ruxandra Cesereanu – pe tema violențelor politice reflectate în cultura românească și a „Enciclopediei Imaginariilor din România”, un proiect academic de amploare.

Toate comunicările prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-un volum științific cu acces deschis, contribuind la consolidarea bazei de cercetare în domeniul filologic.

Accesul publicului este liber, iar organizatorii încurajează în mod special participarea studenților, doctoranzilor și tinerilor cercetători, pentru a asigura un dialog viu între generații și o continuitate a studiului și prețuirii limbii române.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter