Social

Cu istorie, tradiții și obiceiuri comune, România și Republica Moldova au suficiente oportunități și pentru schimburi turistice

Cu istorie, tradiții și obiceiuri comune, România și Republica Moldova au suficiente oportunități și pentru schimburi turistice

Cu istorie, tradiții și obiceiuri comune, România și Republica Moldova au suficiente oportunități și pentru schimburi turistice. În timp ce vizitatorii vin pe plaiuri basarabene pentru renumitele crame şi bisericile seculare, pensiunile din România sunt preferate de cei dornici de a explora munţii sau marea.

În primele nouă luni din 2023, numărul de turiști în Republica Moldova  a crescut cu 11%. Dintre vizitatori, peste 35 % sunt din România. Cele mai vizitate atracţii turistice sunt cramele de la Cricova și Mileștii Mici.

„Prima data am fost anul trecut la Cricova şi am rămas foarte încântat de ce am văzut acolo şi am zis că merită să vin şi a doua oară să văd şi alte locuri. Şi în România am văzut multe locuri pitoreşti, dar nu ştiu dacă sunt promovate aşa mult cramele şi vinurile.”

Cei mai mulţi turiști români află de pe reţelele sociale de atracţiile din Republica Moldova.

„Eu vin din Bucovina, din zona Sucevei. Nu sutn băutoare de vinuri, dar m-a impresionat să văd e ceva deoasebit, care nu se poate vedea în orice parte. Am zis că e bine de văzut locurile aceastea particulare. Fac bine la sănătate.”

CĂTĂLINA BIVOL, ghid turistic: „Foarte mulţi români vin la noi. Pe parcursul anului, mai mult de 80 la sută ditre cei care vin sunt români. Turişti care vin la noi ca să afle mai multe tradiţii din Republica Moldova. Români care descoperă în Republica Moldova mâncarea noastră tradiţională cum este mămăliga, sarmalele, cum este şi în România aşa este şi în Moldova dar cu altă reţetă.”

Foarte mulți turişti basarabeni merg acum în România, să-şi petreacă vacanţa de iarnă. Oferta s-a extins și au devenit tot mai căutate și stațiunile balneoclimaterice.

TRAIAN BĂDULESCU, consultant în turism: „Vin din ce în ce mai mult şi în minivacanţa de 1 decembrie şi de Crăciun şi de Revelion.  Nu doar pe stil vechi aşa cum veneau majoritatea până acum, în ianuarie. Turiştii aleg în special destinaţiile de montane, dar aleg şi staţiuni balneoclimaterice, pensiuni rurale sau oraşe.”

În ultimii ani s-a extins cooperarea moldo-română în domeniul turismului și se caută proiecte comune care ar duce la dezvoltarea ofertelor.

ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Culturii: „Vrem împreună cu colegii din România să dezvoltăm pachete care să fie promovate pe piaţa atât europeană, cât şi americană, asiatică, pentru a atrage turişti străini, pentru a visita ambele ţări.”

România şi Republica Moldova au deja rute turistice comune. Există  un "drum al vinului", rutele Voievodului Stefan cel Mare și cel al mânăstirilor de lemn. Recent, autorităţile de la Chişinău au propus lansarea unei rute  destinată gastronomiei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter