Cultură

Teatrul municipal de păpuşi "Guguţă" a împlinit 30 de ani de la fondare. Sute de copii au venit în casa eroului din cărţile lui Spiridon Vangheli pentru a-i ura la mulţi ani

Teatru de păpuși
Sursa video: TVR MOLDOVA

Teatrul municipal de păpuşi "Guguţă" a împlinit 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie, sute de copii au venit în casa eroului din cărţile lui Spiridon Vangheli pentru a-i ura la mulţi ani, dar şi la premiera spectacolului PIKPOK.online@Guguţă. Mesajul piesei este impactul reţelelor sociale asupra tinerilor şi despre capcanele mediului online.

Micuţii spectatori au fost întâmpinaţi la intrare cu îmbrăţişări şi multă voie bună.

Copii, însoţiţi de părinţi, au venit să-i spună la mulţi ani lui Guguţă şi au declarat că aşteaptă cu nerăbdarea premiera spectacolului.

„Îmi place să mă uit la spectacole pentru că acolo se întâmplă lucruri amuzante care interesează copiii.”

„Este foarte interesant şi foarte amuzant. Eu vin tot timpul.”

„– Unde ai venit tu?

– La teatrul Guguţă? 

– îţi place de Guguţă? 

– Da. E ceva foarte frumos şi noi trebuie să susţinem teatrul nostru şi venim cu plăcere.”

„Am văzut că este sărbătoare, că este o premieră şi de aia am adus şi copilaşii. Tot ce-i frumos, tot trebuie să cunoască.”

Piesa PIKPOK.online@Guguţă, o poveste despre un lup care postează informaţii false despre vieţuitoarele din pădure, i-a ţinut cu sufletul la gură pe micii spectatori.  

GABRIELA LUNGU director, Teatrul municipal de păpuşi "Guguţă":Ne ciocnim zi de zi de aceste probleme şi e bine să-i pregătim pentru că noi suntem cei care pregătim noua generaţie."

„Am înţeles că nu trebuie să avem prieteni vituali dar trebuie să avem prieteni adevăraţi.”

Am înţeles că trebuie să nu postăm minciuni, să postăm doar lucrurii adevărate.” 

„– Ce ii doreşti lui Guguţă care împlineşte astăzi 30 de ani? 

– Îi doresc multă sănătate, să facă mişcare multă, să asculte de părinţi. Şi să fie fericit.”

Directorul Teatrului ''Guguţă'' povesteşte că, de-a lungul anilor, instituţia a trecut prin multe provocări, însă a rămas dedicată copiilor.

GABRIELA LUNGU director, Teatrul municipal de păpuşi "Guguţă":În 30 de ani, eu cel puţin am reuşit să întâmpin la uşa  teatrului mulţi spectatori. mă bucur când îmi spun, dna Gabi am mai fost la dvstră când eram copil, acum vin cu copii. Nu ai ce căuta într-un teatru de păpuşi dacă nu iubeşti copii, iar atunci când îi iubeşti nu trebuie să-i uimeşti cu nimic, dăle doar dragostea şi atenţia pe care o merită.”

Iar actorii spun că au evoluat şi au crescut odată cu Guguţă.

LUCIA ZMUNCILĂ   actriţă, Teatrul municipal de păpuşi "Guguţă": „Copiii privind la TV e ceva mult mai interesant şi am fi vrut ca venind la noi să le fie plăcut, să ia ceva din arta, spectacolele noastre. Când văd atâtea feţe frumoase aici la noi în teatru şi ies cu satisfacţie şi noi parcă suntem împliniţi, ne place ceea ce facem.”

A venit să-i spună La mulţi ani Teatrului ''Guguţă'' şi scriitorul Iulian Filip, care a avut şi un dar pe potriva evenimentului.

IULIAN FILIP scriitor:E un volum de teatru pentru copii "Comoara tâlharului şi pălăriuţă oranj". E cu 7 piese dintre care Teatrul Guguţă a montat deja trei.  

„– Cu ce mesaj veniţi astăzi pentru Teatrul Guguţă? 

– Viaţă lungă şi copii în continuare mai mulţi în jurul teatrului.”  

„La mulţi ani Teatrul Guguţă! La mulţi ani păpuşilor!"

Teatrul pentru copii "Guguţă" a fost fondat în 27 noiembrie 1992. Actorii au dus faima teatrului la festivalurile internaţionale din România, Fraţa, Bulgaria şi Ucraina.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter