Extern

Statele Unite afirmă că decizia Varşoviei de a furniza avioane de luptă Ucrainei e dreptul suveran al Poloniei

Statele Unite afirmă că decizia Varşoviei de a furniza avioane de luptă Ucrainei e dreptul suveran al Poloniei

Statele Unite afirmă că decizia Varşoviei de a furniza avioane de luptă Ucrainei e dreptul suveran al Poloniei. Casa Albă precizează însă că acest pas nu va influenţa poziţia Statelor Unite, care ezită să livreze Ucrainei propriile sale avioane de luptă F-16.

Casa Albă a anunţat că decizia Poloniei de a livra în zilele următoare primele patru avioane de luptă Mig-29 a fost coordonată cu administraţia americană.

KARINE JEAN-PIERRE secretar de presă al Casei Albe: „Așa că am fost informați cu privire la decizia Poloniei de a furniza avioane Ucrainei. Continuăm să ne coordonăm acţiunile îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu Polonia, în timp ce oferim asistență Ucrainei”.

Secretarul de presă al Casei Albe a precizat că decizia Poloniei de a livra avioane de luptă Ucrainei nu schimbă actuala poziţie a Statelor Unite, care refuză să ofere deocamdată Kievului avioanele sale de vânătoare F-16. 

Pasul făcut ieri de Polonia a fost urmat de Slovacia care a anunţat azi dimineaţă că va trimite Ucrainei 13 avioane de luptă Mig-29.

Preşedintele Ucrainei continuă între timp să depună eforturi diplomatice pentru a-i determina pe aliaţi să-şi crească sprijinul militar pentru ţara sa. Volodymyr Zelenskyy a declarat aseară în discursul său tradiţional către naţiune, că discută permanent cu liderii ţărilor partenere.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Astăzi am vorbit cu prim-ministrul britanic. În general, am vorbit despre cum să ne creștem capacitățile de apărare. Ca întotdeauna, a fost o conversație foarte concretă și îi mulțumesc lui Rishi (n.r. premierul britanic Rishi Sunak), mulțumesc tuturor britanicilor pentru sprijinul neclintit și deschis. Rezultatele conversației vor deveni vizibile. Luptătorii noștri le vor vedea. Astăzi m-am întâlnit și cu prim-ministrul Letoniei la Kiev. I-am mulțumit pentru noul pachet de apărare pentru țara noastră. Lucrăm constant pe două direcții ale politicii noastre externe - europeană și euro-atlantică”.

La cel de-al zecelea summit al Grupului de la Ramstein, din această săptămână, ţările membre au decis să-şi intensifice sprijinul militar pentru Ucraina şi în special să grăbească livrarea muniţiilor de care duce lipsă acută în prezent armata sa.

 În prezent, trupele ruse continuă să atace în special oraşul Bahmut din regiunea Doneţk. Serviciile de informaţii britanice spun că în pofida unor progrese neînsemnate ale ruşilor în această zonă, nivelul ofensivelor lor locale este acum cel mai scăzut de la începutul anului.

Trupele ruse şi-ar fi epuizat temporar capacitățile de luptă în urma încercărilor de a declanşa ofensive ample în mai multe direcţii de pe linia frontului în ultimele două luni.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter