Politic

Eduard Bumbac, despre vizitele socialiștilor la Moscova: Probabil că ei nu au încă o maturitate politică ce înseamnă țară și cum s-o iubești, ce înseamnă patrie și cum s-o aperi

post-img
Punctul pe AZi

"Mi-e greu să înțeleg cum e posibil ca un patriot al Moldovei care se duce și dă mâna sau se îmbrățișează cu un lider politic al unei țări care atacă țara vecină. Probabil că într-o astfel de situație, dumnealor nu au încă o maturitate politică ce înseamnă țară și cum s-o iubești, ce înseamnă patrie și cum s-o aperi", declară fostul membru CUC, Eduard Bumbac, referindu-se la vizitele tot mai dese ale reprezentanților Partidului Socialiștilor, dar și despre vizita recentă în Federația Rusă a fostului președinte Igor Dodon, care s-a întâlnit cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

"Aceste constatări, cu regret, sunt periodice. Mai cu seamă atât și din reprezentanții fracțiunii parlamentare, cât și de reprezentanții mișcărilor social politice de stânga. Probabil că într-o astfel de situație, dumnealor nu au încă o maturitate politică ce înseamnă țară și cum s-o iubești, ce înseamnă patrie și cum s-o aperi. Dumnealor se declară patrioți ai Moldovei, dar mi-e greu să înțeleg cum un patriot al Moldovei care se duce și dă mâna sau se îmbrățișează cu un reprezentant, cu un lider politic al unei țări care atacă țara vecină. Ne învinuiește pe noi că suntem țară neutră și nu trebuie să ne creștem un anumit potențial militar, nu trebuie să înzestrăm armata națională care are tehnica uzată. Nu trebuie să ne perfecționăm în condițiilor bunelor practici, chiar și în pofida faptului că Republica Moldova are tradiții în ceea ce privește Parteneriatul pentru Pace. Participarea militarilor la diferite misiuni de pacificare. Poate o parte din acești reprezentanți ai acestor formațiuni politice ar fi oportun că poate e cazul cineva să înțeleagă ce e țară neutră, fiind atras legal la anumite contanamente. Să vadă cum e greutatea muniției, cum e sudoarea ostașului, cum e auzitul tragerilor de mitraliere și așa mai departe și poate ar înțelege ce înseamnă țară neutră și cum să îți iubești țara neutră pentru că, la ziua de azi, cu părere de rău, neutralitatea noastră nu ne dă nicio garanție", a declarat fostul membru CUC, Eduard Bumbac, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, politologul de la București, Cristian Pârvulescu, consideră că, în măsura în care Șor nu va reuși să constituie o putere suficient de sigură, regimul Putin va fi interesat să recupereze pe Dodon și pe socialiști, deși au fost pe cât se poate de nemulțumiți de capacitatea lor de obținere a rezultatelor concrete.

"Am observat că a existat o mare iritare din partea rușilor cu regimul Dodon și mai ales în raport cu reușitele socialiștilor, dar nu există pe piața politică moldovenească prea multe piese pe care Rusia să le folosească. Este pe de o parte Șor care a avut succesele sale, dar Șor singur nu poate să reușească și atunci vor avea nevoie și de Dodon. Aceste forțe politice vor juca un rol important în încercarea de a bloca, de a contesta referendumul care urmează să fie organizat în toamna acestui an, pentru ca acesta urmează să întărească linia Republica Moldova, să îi dea o demensiune democratică și populară. Pentru Rusia asta e de neconceput, ar întări foarte mult linia Moldovei. Republica Moldova ar putea să părăsească traiectoria pe care au plasat-o imediat după căderea Uniunii Sovietice. Nu este nici pe departe dorit de ruși acest lucru și ca urmare se vor folosi și de socialiști, și de partidele satelite a lui Șor în egală măsură", adaugă politologul de la București.

"Orice vine de la Moscova, nu este bun pentru Republica Moldova. Orice demers pe care îl fac socialiștii este binecuvântat de Moscova. Și poate ar trebui să discutăm și despre rolul nociv, toxic al Patriarhiei Ortodoxe Ruse în problema din estul țării unde, practic Episcopia din Tiraspol și Dubăsari este o prezență militară rusă în sutană", conchide analistul de politică externă, Mihai Isac.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter