Banda de motocicliști interzisă Hardliners este implicată în furtul pieselor de artă românească din Muzeul Drents din Assen. Membrii grupării i-au recrutat pe autorii furtului, spun pentru RTL Nieuws surse din lumea interlopă din jurul anchetei poliției. Potrivit acestora, furtul a fost comis în numele lumii interlope din România, relatează TVRInfo.ro.
Piesele de artă valoroase, inclusiv coiful de aur de la Coţofeneşti, au fost furate ca monedă de schimb pentru a ajuta un infractor român să evite o pedeapsă cu închisoarea, spun sursele citate.
Acest lucru face posibil scenariul potrivit căruia coiful dacic, vechi de 2.500 de ani, ar fi încă intactă. „Sunt tot mai multe indicii că piesa nu a fost topită”, potrivit unei surse apropiate anchetei.
Probabil, coiful se află încă în Olanda. „Este probabil undeva lângă Heerhugowaard, înfășurată într-un prosop”.
Hoții au folosit o bombă artizanală pentru a forța, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, o ușă a Muzeului Drents, unde se afla expoziția ‘Dacia, imperiul aurului și argintului’.
Se pare că, în patru minute, hoții au spart două vitrine cu ciocane mari și au plecat cu coiful de la Coţofeneşti și trei brățări de aur, cu o valoare totală de asigurare de 5,8 milioane de euro.
Poliția a făcut imediat tot posibilul pentru a găsi moștenirea românească. Ancheta s-a concentrat rapid asupra localității Heerhugowaard din Olanda de Nord și împrejurimi. Poliția a percheziționat locuințele și spațiile de depozitare de acolo și a arestat șapte suspecți , printre care Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).
Înainte ca Jan B. să fie arestat, poliția a lansat o operațiune sub acoperire. Ofițerii s-au dat drept reprezentanți ai unor cumpărători străini ai căștii românești. Ei au oferit 400.000 de euro, sumă pe care B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea s-a dovedit nereușită, B. a fost arestat.
Acești bărbați ar fi fost recrutați cu ajutorul bandei de motocicliști Hardliners, relatează surse bine informate. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, spune o sursă din circuitul infracțional. Unul dintre suspecți ar fi un membru aspirant al Hardliners.
Ordinul pentru furtul operelor de artă ar fi venit din România, spun surse independente pentru RTL Nieuws. Comorile dacice ar fi fost furate la ordinul unui mare infractor care vrea să evite o pedeapsă cu închisoarea. Această persoană ar dori să restituie coiful și brățările în schimbul unei reduceri sau anulări a pedepsei sale. RTL Nieuws nu a aflat despre ce infractor ar fi vorba.
Deși poliția menține deschise și alte linii de anchetă, „există un interes tot mai mare pentru un client român”, afirmă o sursă apropiată anchetei.
Ministerul Public nu dorește să comenteze acest lucru atunci când este întrebat: „Nu este nimic de spus cu privire la întrebarea dacă a existat un client. Prin urmare, sugestiile și afirmațiile dumneavoastră, bazate pe surse, vă aparțin în totalitate”. OM nu răspunde întrebărilor privind posibila implicare a bandei de motocicliști Hardliners.