Social

Un caz de pestă porcină a fost depistat în satul Zîrnești, raionul Cahul

post-img
imagine simbol

Potrivit ANSA, în perioada 02.02.2024 – 09.02.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de pestă porcină africană la mistreț, în localitatea Zîrnești, raionul Cahul. În legătură cu situația creată, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit, în regim de urgență și a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

La moment, se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focar și este stabilită zona infectată. Totodată, specialiștii verifică mișcarea animalelor pe teritoriul Republicii Moldova, realizează screening-ul porcilor domestici și a populațiilor de mistreți, dezinfecție și deratizare, se prevede în comunicat.

ANSA menționează că, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raionul Cahul și Cantemir către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

https://ansa.maps.arcgis.com/apps/instant/interactivelegend/index.html?appid=d202b7bbf84846bebe33940ebde21bc3

Tot în această perioadă, a fost eradicat un focar de gripă aviară înalt patogenă și alte focare sunt în fază avansată de eradicare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice să anunțe imediat personalul veterinar.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter