Politic

Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi: „În această perioadă pre-electorală eu cred că este nevoie de mai multă comunicare între forțele politice pro-europene”

post-img
Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi: „În această perioadă pre-electorală eu cred că este nevoie de mai multă comunicare între forțele politice pro-europene”

„În această perioadă pre-electorală eu cred că este nevoie de mai multă comunicare între aceste forțe politice pro-europene, dar o comunicare sinceră în care tu vii la o masă de discuții, abordezi niște probleme de interes național și încerci să te distanțezi de interesul tău politic îngust, vorbind despre interesul politic național,” a declarat fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, dacă guvernarea actuală s-ar uni cu toate forțele pro-europene, șansele ca președinta Maia Sandu să câștige alagerile în primul tur, ar fi mai mari. 

„Atât timp cât în R. Moldova avem alegeri libere, eu sunt un adept al procesului democratic și al unor lupte politice libere și democratice. Oamenii când ajung la putere, ei cumva se identifică cu ideile că doar ei reprezintă interesul națiunii, binele țării - și aici comitem o greșeală. Eu cred că dacă ar fi o comunicare sinceră, șansele doamnei Sandu să câștige alegerile în primul tur, ar fi mult mai mari. De altfel, noi o să ajungem în turul doi și atunci turul doi aduce și mai multă incertidune.”

Editorialistul Alecu Reniţă, deputat în Parlamentul 90 subliniază că este imperativ ca autoritățile R. Moldova să comunice sincer cu oamenii și să-și concentreze eforturile asupra integrării în spațiul UE. Invitatul accentuează pe conștientizarea că, dacă Putin intervine, consecințele vor fi similare cu cele din Ucraina. 

„R. Moldova se află într-o situația electorală în care, dacă noi o să mizăm tot pe modelul vechi s-ar putea să-i scăpăm pe aceștia care vor cu adevărat să distrugă tot ceea ce s-a construit timp de 30 ani, ca libertăți, ca drepturi și posibilități de a circula liber în spațiul european, de a lucra, capital și multe alte chestii, toate acestea pot fi pierdute și nu este glumă. Dacă noi o să ne complacem în funcția că am luat 63 de mandate și suntem aici pentru următorul legislativ, eu cred că este foarte riscant. O comunicare civilizată, o comunicare sinceră cu oamenii, și să meargă spre anumite segmente: academic, privat, a societății civile, ca să atragă toate energiile spre un obiectiv real care ar însemna integrarea în spațiul românesc, integrarea în spațiul NATO, integrarea în spațiul UE. Trebuie de găsit oamenii care să poată să explice, celora care cred că dacă ajunge aici Putin, o să înceapă visurile din tinerețe,nostalgii după uniunea sovietică, nimic nu va fi.  Trebuie de spus foarte clar: vedeți ce este în Ucraina, așa va fi peste tot unde ajunge Putin. Lucrul acesta nu este o sperietoare, este o realitate dură și cred că popoarele noastre care sunt nu de dimensiunea poporului ucrainean la număr, trebuie să înțeleagă cu lucrurile nu mai pot fi făcute ca ieri, de aceea trebuie să acționăm și să fim deprinși să activăm în alte condiții decât cele care au fost până mai ieri. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter