Economic

Creditele se scumpesc din nou. Ce spun experții economici despre majorarea ratei de bază cu 3 puncte procentuale de către BNM

Creditele se scumpesc din nou. Ce spun experții economici despre majorarea ratei de bază cu 3 puncte procentuale de către BNM

Creditele se scumpesc din nou. Banca Națională a Moldovei a mărit rata de bază cu 3 puncte procentuale, până la 21,5. Potrivit experţilor, BNM încearcă să descurajeze, astfel, consumul, pentru a stabiliza inflaţia. Ultima majorare a ratei de bază a avut loc la începutul lunii iunie

Prin această decizie de politică monetară, Banca  Naţională a Moldovei doreşte să întărească în societatea ideea de  economisire, în defavoarea consumului. Potrivit experţilor, măsura îi va  afecta pe toţi cei care au împrumuturi, dar mai cu seamă pe cei cu  credite ipotecare. Deciziile finale asupra valorii dobânzii creditelor  vor fi luate de băncile comerciale.

STAS MADAN, expert, Expert-Grup: „Urmare  a acestei măsuri practic se scumpesc banii,atât la depozite cât şi la  credite. Pentru cei care au credite lucrurile devin şi mai dureroase  decât erau până acum pentru că cei mai mulţi, mai ales antreprenorii şi  cei cu credite imobiliare, daca vorbim de persoane fizice au indicate în  contractele de credit rate flotante ale dobânzii şi evident că ei sunt  afectaţi„.

Experţii spun că sunt afectaţi şi cei care au credite luate prin linii de finanţare externă.

STAS MADAN, expert, Expert-Grup: „S-au ciocnit acum cu o majorare semnificativa a ratelor creditelor  inclusiv la cele investiţionale luate prin linii de creditare externă,  cum ar fi proiectul Livada Moldovei sau proctele IFAD şi iată aici aş  recomanda autorităţilor să intrevină cât de urgent, că la acest tip de  credit Guvernul poate influenta rata”.

Dacă Republica Moldova trece cu bine de acest şoc inflaţionist, asta ar  putea fi ultima înăsprire a politicii monetare, cred experţii  economici.

STAS MADAN, expert, Expert-Grup: „Mai este un mesaj, mai ales pentru mediul de afaceri, care este foarte  important transmis de ieri de către Banca Naţională a Moldovei, dacă nu  vor mai apărea noi şocuri sau ceva extraordinar aceasta ar fi cam ultima  înăsprire a politicii monetare efectuată de către BNM. În lipsa altor  evenimente excepţionale ar trebui să urmărim deja un proces invers în  care politica monetara se relaxează”.

Reprezentanţii Băncii Naţionale au precizat că vor continua să ia  măsuri pentru a readuce inflația în apropierea valorii de 5 la sută.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter