Actualitate

Termoelectrica solicită ANRE tarife mai mici la energia electrică şi la cea termică, iar Apă-Canal Chișinău - majorarea tarifelor la apă și canalizare

Termoelectrica solicită ANRE tarife mai mici la energia electrică şi la cea termică, iar Apă-Canal Chișinău - majorarea tarifelor la apă și canalizare

Termoelectrica cere tarife mai mici la energia electrică şi la cea termică, cu opt şi, respectiv, şapte la sută. Solicitarea a fost adresată Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică. Și Apă-Canal a depus o cerere la ANRE, însă vrea majorarea tarifelor la apă și canalizare cu 40%.

Termoelectrica cere ca ANRE să-i accepte un nou tarif la energia electrică - de 2,18 lei pentru un kWh, față de 2,48 lei, cât e în prezent. Adică o scădere cu 30 de bani. Întreprinderea vrea şi un tarif mai mic pentru agentul termic, de 1.997 lei pentru o Gigacalorie, faţă de 2.138 de lei, cât e în prezent, cu 141 de lei mai puţin.


SOLICITAREA S.A. TERMOELECTRTICA
  ENERGIA ELECTRICĂ  
Tarif actual    2,48 lei kWh
Tarif solicitat  2,18 lei kwh (-0,30 lei)

   ENERGIA TERMICĂ
Tarif actual     2.138 lei/Gcal
Tarif solicitat  1.997 lei/Gcal


În schimb, locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti cu aproape 40 la sută mai mult pentru apă și serviciile de canalizare. Apă-Canal Chișinău cere un tarif de 22,22 lei pentru servicile prestate, ceea ce reprezintă o creștere cu 37,6%. Potrivit documentului prezentat ANRE, tariful actual nu acoperă cheltuiele întreprinderii, fiind creat un deficit artificial de 2,8 milioane de lei. Reprezentanții Primăriei Chişinău spun că sunt şi alte motive ce stau la baza solicitării de creştere a tarifului.


IRINA GUTNIC viceprimar, municipiul Chișinău: „La începutul anului 2024, s-a modificat salariul minim și mediu pe economie respectiv salarizare a suferit modificări. E una din premizele care  necesită a  fi prezentate ANRE-ului pentru a fi luate în calcul. Cel mai mic tarif pentru apă și canalizare este în mun. Chișinău, ANRE va decide cu cât va fi ajustat tariful. Dar e premature să vorbim despre ajustare, posibil să fie și un refuz”.


În prezent, consumatorii casnici din Chişinău achită 11,12 lei pentru un m3 de apă și 4,18 lei pentru serviciile de canalizare. Anul trecut, aceste tarife au fost ajustate de două ori. În ianuarie, au fost majotate cu 43%, iar în octombrie ANRE a decis să reducă tariful la apă cu 33 de bani, iar pentru canalizare a rămas neschimbat.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter