Actualitate

Vicepremier pentru Reintegrare: Regimul de la Tiraspol face jocul Moscovei, în timp ce locuitorii din regiune îndură frigul

video

Liderii separatişti din stânga Nistrului refuză, în continuare, orice ajutor pentru a depăşi criza umanitară gravă apărută după ce GAZPROM a întrerupt furnizarea gazelor naturale către această regiune. Declaraţia îi aparţine vicepremierului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, şi a fost făcută după ce, ieri, Tiraspolului a respins invitaţia de a participa la o nouă reuniune în formatul 1+1. Oficialul a menţionat că regimul separatist face jocul Moscovei folosindu-se de locuitorii din regiune, care de șaptesprezece zile îndură frigul.


OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare:  „Din păcate, refuzul categoric al domnului Ignatiev de a da curs invitaţiei, a anulat această posibilitate. O constatăm cu regret, dar şi nedumerire. Regret, pentru că sute de mii de cetăţeni care aşteptau această întâlnire şi rezultatul ei rămân şi mai departe fără niciun sprijin substanţial, folosiţi ca un scut uman, pentru regimul separatist care serveşte interese străine, străine chiar şi lor, celor care sunt nişte interese ieftine în atingerea unor obiective geopolitice.

Pe fundalul întreruperilor de curent şi al lipsei gazului, sute de mii de oameni din regiunea transnistreană se încălzesc cum pot. De aceea a crescut şi numărul incendiilor sau al intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, în urma folosirii unor dispozitive improvizate. 

La fel s-a întâmplat şi noaptea trecută, în oraşul Tighina, unde două fete, de 11 şi 16 ani, care se încălzeau la aragaz, au ajuns la spital după ce au suferit intoxicaţii cu monoxid de carbon. Vicepremierul pentru Reintegrare a reiterat disponibilitatea Chişinăului de a oferi sprijinul necesar cetăţenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului şi a solicitat Tiraspolului să nu împiedice asta.


OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Dacă nu vreţi să cereţi ajutorul, măcar lăsaţi-ne să vă ajutăm. Nu împiedicaţi ambulanţele noaste să teacă în regiune la chemare. Lăsaţi instituţiile medicale de acolo să se adreseze colegilor lor de pe malul drept pentru asistenţa de care au nevoie. Daţi voie IGSU să aducă şi să instaleze generatoare în spitale şi în şcoli.”

Între timp, liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a lansat noi acuzaţii la adresa autorităţilor Republicii Moldova că ar încerca să împiedice livările de gaze naturale în stânga Nistrului.

VADIM KRASNOSELSKI, liderul separatist de la Tiraspol: "Odată cu apariția unei soluții concrete și a unui furnizor real – o firmă moldovenească cu licență pentru transportul și livrarea gazului – observăm o rezistență puternică din partea funcționarilor Republicii Moldova, care fac tot posibilul pentru a împiedica livrarea acestei resurse vitale. Scopul urmărit pare să fie amplificarea crizei existente".

IGOR ZAHAROV, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Maia Sandu: „Chişinăul nu se opune şi niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului în condiţiile legale existente. Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității.”

Zilele trecute, liderul separatist anunţa că s-a înţeles cu Moscova privind reluarea livrărilor de gaze naturale, dar a precizat că, deocamdată, nu e stabilită o dată când acest lucru s-ar putea întâmpla. Nici ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, care a mers astăzi în regiunea transnistreană, nu a oferit detalii despre o eventuală reluare a livărilor de gaze ruseşti. 

Preşedintele interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a declarat că Moldovagaz e singura companie care are dreptul legal, conform unui acord semnat cu Gazprom, să livreze gaze naturale în localităţile din stânga Nistrului. Unii experţi în energetică de la Chişinău sugerează că Moscova a creat artificial această criză pe cele două maluri ale Nistrului pentru a destabiliza Republica Moldova şi a pune presiune pe autorităţile ucrainene.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: „Scopul lui Putin este să pună mâna pe Moldova, şi la pachet, regiunea transnistreană. Pe termen scurt scopul lui este să pună presiune pe Kiev, creând această tensiune, această criză  artificială în stânga Nistrului şi să spună că „iată Chişinăul e de vină, şi mergeţi şi înţelegeţi-vă cu Kiev-ul. Şi lasă dea voie lui Putin să tranziteze cu gaz, să aibă bani şi să finanţeze războiul”.”

Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazului. De atunci, Guvernul de la Chişinău a propus de mai multe ori ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter