Actualitate

Tiraspolul se joacă de-a alba-neagra în cazul fugarului Nesterovschi

post-img
Ilustrație de Sergiu Rusu

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc joi, pe 10 aprilie.

Incident la un club de echitație din Tighina: Patru copii răniți, unul în stare gravă

O fetiță de şase ani a ajuns la terapie intensivă, iar alţi patru copii s-au ales cu vânătăi şi zgârieturi după un incident care a avut loc la un club de echitaţie din Tighina. Potrivit miliţiei transnistrene, totul s-a întâmplat ieri. 28 de copii de la o grădiniţă din Tiraspol au mers acolo într-o excursie, însoţiţi de educatori. La un moment dat, unul dintre cai s-a îndreptat spre grupul de copii. O femeie a încercat să oprească animalul, dar nu a reuşit şi aceasta a căzut peste cei mici. Fetiţa de şase ani s-a ales cu o rană la cap şi mai multe coaste fracturate. Copilul este conştient şi în stare stabilă. În acest caz, a demarat o anchetă.


Grosu despre Dragalin: „Publică scrisori pentru a se lansa în politică”

Scrisoarea în care fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie acuză înalţi oficiali din stat că intervin în reforma justiţiei continuă să agite lumea politică de la Chişinău. Deputaţii din opoziţie spun că dacă informaţiile sunt adevărate, atunci Dragalin s-ar face vinovată de complicitate la aceste interferenţe. Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului crede că fosta şefă de la anticorupţie îşi face astfel intrarea în politică. Dragalin a negat că ar avea o astfel de intenţie. Fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a confirmat pentru TVR MOLDOVA autenticitatea scrisorii adresate judecătoarei Mariana Ursachi şi în care susţinea că, anul trecut, a fost abordată de preşedintele Maia Sandu şi premierul Dorin Recean în legătură cu procedura de vetting a procurorilor anticorupţie.


Ignatiev susține că autoritățile de la Chișinău nu ar fi cerut predarea lui Nesterovschi

Tiraspolul susține că nu a primit de la Chișinău nicio solicitare oficială de localizare și predare a deputatului Alexandr Nesterovschi, condamnat recent la 12 ani de închisoare. Pretinsul ministru de externe, Vitali Ignatiev, spune că Nesterovschi nu s-ar afla în stânga Nistrului, iar declarațiile contrare al autorităților constituționale, cităm, „depășesc orice bun-simț”. „Deci, o solicitare oficială a unei predări a lui Nesterovschi nu a venit? –Noi nu am primit!”. Pe 31 martie, Serviciul de Informații și Securitate a comunicat că deține informații confirmate că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare. Potrivit autorităților, șoferul Ambasadei s-a deplasat direct la Consulatul al Rusiei din orașul Tiraspol.


Carp îl demască pe Ignatiev: Tiraspolul acţionează la ordinul serviciilor secrete ruse

Preşedintele Comisiei parlamentare Securitate Naţională, Lilian Carp, infirmă declaraţiile lui Ignatiev şi spune că Tiraspolul caută motive să nu coopereze cu autorităţile constituţionale. Declarațiile lui Lilian Carp vin după ce, într-un interviu pentru presa din regiunea separatistă, pretinsul ministru de externe, Vitali Ignatiev, a declarat că Tiraspolul nu a primit de la Chișinău nicio solicitare de localizare și predare a deputatului Alexandr Nesterovschi, condamnat recent la 12 ani de închisoare, și că Nesterovschi nu s-ar afla în stânga Nistrului. „Noi, după ce ne-am consultat cu autoritățile competente, într-o oarecare măsură, după rugămintea lor (n. r. a Chișinăului), am informat Chișinăul și Biroul Politici de Reintegrare că nu deținem informații despre locul în care se află Nesterovschi”, a spus Ignatiev.


Eliberarea a șase deținuți amplifică scandalul din jurul Legii Amnistiei

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a cerut, în plenul Parlamentului, înființarea unei comisii care să investigheze erorile din sistemul juridic, ce au dus la eliberare a şase deţinuţi din Penitenciarul de la Rezina, doi dintre care au beneficiat de amendamentele la Legea Amnistiei. Propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Nemulțumiţi de refuz, cei din BCS au înaintat o moțiune simplă împotriva Ministerului Justiției. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului au declarat că nu comentează acţiunile parlamentarilor. În semn de protest faţă de refuzul majorităţii parlamentare de a crea o comisie care să investigheze erorile din sistemul juridic ce au dus la eliberare a şase deţinuţi, opoziția a înaintat o moțiune simplă împotriva Ministerului Justiției.


Magistrata Tamara Mereuță și fiul acesteia, trimişi în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Magistrata Tamara Mereuță, de la Judecătoria Hâncești, și fiul acesteia, avocatul Victor Mereuță, au fost trimişi în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată joi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, care au admis parţial demersul procurorilor. Până acum, magistratul a fost în arest în izolatorul CNA, iar fiul ei, în Penitenciarul nr. 13. Ei au fost reţinuţi pe 19 martie şi sunt învinuiţi de corupere pasivă și trafic de influență în circumstanțe agravante. În acelaşi dosar, mai figurează doi magistrați din Hâncești și unul de la Curtea de Apel Chişinău, cercetaţi în libertate. Potrivit datelor din anchetă, ei ar fi favorizat soluționarea mai multor dosare în schimbul unor sume de bani sau altor beneficii ilicite. În prezent, cei patru judecători au fost suspendaţi din funcţii de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Pașaportul mexican al fugarului Vlad Plahotniuc este fals, spun autoritățile din Mexic

Pașaportul și identitatea mexicană a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc sunt false. Jurnaliștii de investigație din rețeaua OCCRP au introdus informațiile personale din pașaport pe un site web administrat de guvernul mexican, iar acestea nu au dat rezultate. „Confirm că pașaportul este fictiv”, a declarat pentru OCCRP Joaquín Álvarez, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Mexic. Totodată, luna trecută, justiția franceză a decis să mențină sechestrul penal asupra vilei lui Plahotniuc din Sciez, Franța, una dintre proprietățile investigate în dosarul „Furtul Miliardului”, scrie Rise Moldova și OCCRP.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor