Scrisoarea în care fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie acuză înalţi oficiali din stat că intervin în reforma justiţiei continuă să agite lumea politică de la Chişinău. Deputaţii din opoziţie spun că dacă informaţiile sunt adevărate, atunci Dragalin s-ar face vinovată de complicitate la aceste interferenţe. Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului crede că fosta şefă de la anticorupţie îşi face astfel intrarea în politică. Dragalin a negat că ar avea o astfel de intenţie.
Fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a confirmat pentru TVR MOLDOVA autenticitatea scrisorii adresate judecătoarei Mariana Ursachi şi în care susţinea că, anul trecut, a fost abordată de preşedintele Maia Sandu şi premierul Dorin Recean în legătură cu procedura de vetting a procurorilor anticorupţie.
Cei doi i-ar fi cerut o listă cu procurori pe care îi consideră integri și care ar trebui să promoveze testul de integritate. Preşedinţia şi Guvernul au respins toate acuzaţiile lansate de Dragalin şi au acuzat-o, la rândul lor, că răspândeşte falsuri. Deputaţii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor se întreabă de ce fosta şefa a Procuraturii Anticorupţie a făcut abia acum publice aceste informaţii.
ADRIAN ALBU, deputat BCS: Dacă admitem că acea scrisoare este un fals, cum declară cei de la guvernare, atunci trebuie cineva să răspundă pentru fals. Dacă nu este un fals, atunci suntem în situaţia când vedem un exces de putere şi cineva trebuie să răspundă penal. Totodată, vedem şi situaţia pentru complicitate. Chiar dacă doamna Dragalin a decis să arate aceste conversaţii, întrebarea este de ce nu a făcut-o la timpul când se făceau acele presiuni?
GRIGORE NOVAC, deputat BCS: Este regretabil că doamna Dragalin nu a făcut public această scrisoare mai înainte, doi ani în urmă sau imediat când au avut loc aceste presiuni. Lucrul acesta demonstrează că şi doamna Dragalin la o anumită etapă a tăinuit lucruri grave în raport cu justiţia din Republica Moldova.
De cealaltă parte, preşedintele Legislativului, Igor Grosu, spune că prin difuzarea scrisorii trimise unei judecătoare care nu a trecut verificarea integrităţii, Veronica Dragalin vrea să se lanseze în politică. Iar alţi deputaţi cred că, în acest fel, fosta şefă de la anticorupţie a încercat să discrediteze procesul de vetting în rândul procurorilor şi judecătorilor, cu care ea nu a fost de acord.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: Cineva a ales o metodă să se lanseze în politică. Mă refer la acei care publică astfel de scrisori şi probabil o să vină încă astfel de anunţuri deocheate. Se pregăteşte să intre în politică, ceea ce n-ar fi rău. Iată ceea ce este rău după mine este faptul că atunci când tu eşti la conducerea unei instituţii care combate corupţia, tu eşti acolo, ai isntrumente, ai astfel de informaţii după cum pretinzi, tu nu acţionezi.
IGOR CHIRIAC, deputat PAS: Eu cred că acea scrisoare inclusiv face parte din acel efort de a da o nuanţă negativă asupra acestui proces de evaluare extraordinară a judecătorilor şi procurorilor. plus la această, eu cred că dacă eşti un procuror cu verticalitate, când primeşti astfel de scrisori, mesaje, tu ca procuror ieşi şi spui.
Fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie a reiterat că intenția guvernării de a lichida Procuratura Anticorupție a însemnat, de fapt, eliminarea ei din funcţie. Dragalin mai spune că atunci când era la conducerea procuraturii anticorupţie nu a urmărit atent procedura de vetting a judecătorilor, fiind concentrată pe activitatea instituţiei.
VERONICA DRAGALIN, fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie: De 14 ani de când activez ca jurist, mereu am pus legea și drepturile fundamentale mai presus de orice. Asta m-a motivat să critic deschis procedura vetting în conferința de presă din 01 august 2023, să trimit scrisoarea către candidații care nu au promovat pre-vetting în mai 2024 și să continui să bat alarma referitor la această procedură, care este una bună în teorie dar a fost executată într-un mod extrem de prost în Republica Moldova.
Veronica Dragalin a demisionat pe 19 februarie de la conducerea Procuraturii Anticorupție, printre altele din cauza proiectului legislativ prevind lichidarea instituției pe care o conducea şi crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Proiectul a fost votat în prima lectură însă acum este pus pe pauză.
REPORTER: ANGELINA UNGUREANU