Politic

Eliberarea a șase deținuți amplifică scandalul din jurul Legii Amnistiei

video

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a cerut, în plenul Parlamentului, înființarea unei comisii care să investigheze erorile din sistemul juridic, ce au dus la eliberare a şase deţinuţi din Penitenciarul de la Rezina, doi dintre care au beneficiat de amendamentele la Legea Amnistiei. Propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Nemulțumiţi de refuz, cei din BCS au înaintat o moțiune simplă împotriva Ministerului Justiției. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului au declarat că nu comentează acţiunile parlamentarilor.

RADU MUDREAC deputat BCS: După cum aţi observat toată societatea a fost bulversată de situaţia când au fost eliberaţi doi condamnaţi pe viaţă. În mass media discută atât experţii cât şi oamenii simpli. Sunt nedumeriţi de ce se întâmăplă. Reişind din aceasta, fracţiunea propune crearea unei comisii de anchetă parlamentară privind analiza celor ce s-a întâmplat. Anume acel control parlamentar pentru a afla, şi a informa societatea ce, unde, când şi de ce s-au întâmplat aceste lucruri.

IGOR CHIRIAC deputat PAS: Nimeni nu a fost eliberat în baza acestei legi. Vrem şi noi să aflăm toate aspectele unor amendamente introduse la această lege, însă la moment pare prematur având învedere că pe rolul Curţii Constituţionale este o sesizare care a suspendat aplicarea unor amendamente şi legea. Cred că mai bine este să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale.

În semn de protest faţă de refuzul majorităţii parlamentare de a crea o comisie care să investigheze erorile din sistemul juridic ce au dus la eliberare a şase deţinuţi, opoziția a înaintat o moțiune simplă împotriva Ministerului Justiției. Reprtezentanţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au acuzat guvernarea de lipsă de transparență și gestionarea defectuoasă a sistemului penitenciar.

CORNELIU FURCULIŢĂ deputat BCS: Noi deputaţii BCS înaintăm moţiunea de cenzură asupra politicilor, moţiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiţiei. Conastată gestionarea defectuoasă a domeniului Justiției, printre care: adoptarea deciziilor neconforme, aprobarea tacită și lipsa reacției legale, precum și neglijența profesională generatoare de consecințe dramatice pentru securitatea cetățeanului și per ansamblu pentru securitatea Republicii Moldova, și exprimăm votul de neîncredere față de politicile promovate de Ministerul Justiţiei.

Ulterior, deputaţii opoziției au boicotat ședința legislativă.

GRIGORE NOVAC deputat BCS: S-au propus comisii de anchetă pe subiecte sensibile în societate și se creează impresia că se dorește a drege busuiocul și a mușamaliza anumite situații, cine sunt arhitecții scenariului diabolic care au făcut posibilă eliberarea din penitenciare a condamnaților periculoși şi deosebit de periculoşi. În semn de protest părăsim şedinţa plenară a Parlamentului şi mergem cu anumite sesizări la Curtea Constituţională pentru abuzul făcut din partea Guvernării.

Modificările la Legea Amnistiei au fost făcute în anul 2022, iar autoarea amendamentelor este deputata PAS, Olesea Stamate. Săptămâna trecută, ea a fost învinuită de PAS de abuz de încredere față de colegii săi de fracțiune şi i s-a cerut să renunţe la mandat. Acuzaţiile au fost respinse de Stamate.


Amintim că după eliberarea condiţionată a interlopului Alexandru Sinigur, condamnat pe viaţă pentru mai multe crime grave, deputaţii PAS au modificat, săptămâna trecută, Legea privind Amnistia. Astfel, persoanele condamnate cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor mai putea fi eliberate înainte de termen. Iniţiativa a fost votată în două lecturi, deşi a fost criticată de opoziţie şi experţi.


Curtea Constituțională a suspendat modificările aduse Legii amnistiei până la pronunțarea unei decizii. REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter