Justiție

Alexandru Tănase: Putem deschide negocierile oficiale de aderare la UE, dar nu avem capacități instituționale la ora actuală pentru a armoniza legislația R. Moldova cu cea europeană

post-img
Alexandru Tănase
Sursa foto: captură de ecran

Noi putem deschide negocierile oficiale de aderare la Uniunea Europeană, dar nu avem capacități instituționale la ora actuală pentru a armoniza legislația R. Moldova cu cea europeană. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale a R. Moldova, Alexandru Tănase, care a precizat că este nevoie concesii pe anumite domenii astfel încât țara noastră să poată adera la blocul comunitar.

„Procese ireversibile nu există când este vorba de viața publică, acolo sunt schimbătoare. Problema nu cred că rezidă tocmai în oportunitățile pe care le are R. Moldova, ci mai degrabă în capacitățile pe care le are. Noi putem deschide negocierile oficiale cu UE, dar întrebarea mea avem capacități instituționale la ora actuală pentru a armoniza legislația moldovenească cu cea europeană? Doar pe zona agriculturii avem mii de acte care trebuie armonizate cu legislația locală. Sunt o sumedenie de capitole de negocieri foarte sensibile pentru noi fără de care aderarea la UE nu va fi posibilă. State mai mari ca R. Moldova au avut de făcut concesii pe zone foarte importante, inclusiv pe zona energetică. În Moldova nu avem oameni care să lucreze în instituții suficienți pentru a face față acestei provocări”,a declarat Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constitușionale.

„Sondajele arată un număr mai mare de alegători care sunt pentru integrarea europeană, peste 50 la sută, decât cei cărora le-ar plăcea să ne aliem cu Rusia. Interesant cum gândesc că se poate face lucrul acesta acum, cu Ucraina. Cu cetățenii nu se lucrează, nu se spune că situația s-a schimbat cu războiul”, susține editorialistul Nicolae Negru.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 28 septembrie poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter