Președintele Consiliului European, Charles Michel, a apreciat marți, într-un discurs susținut marți în cadrul conferinței anuale a ambasadorilor UE, că războiul declanșat de Putin în Ucraina reprezintă ”o bombă plasată sub sistemul multilateral” care determină o tranziție geopolitică ”spre un nou capitol, diferit în istoria relațiilor internaționale”, scrie caleaeuropeană.ro.
”Simțim că fundațiile acestei lumi care se clatină sub picioarele noastre trebuie să fie o oportunitate pentru Uniunea Europeană de a încerca să acționeze cu putere, cu coeziune și cu convingere. În ultimii doi ani, am avut ocazia, și poate că la momentul respectiv a părut puțin teoretic, să vă vorbesc despre o convingere pe care, din fericire, nu sunt singurul care o împărtășește, și care se referă la suveranitatea și autonomia strategică a Uniunii Europene. Și este clar că, în ultimii doi ani, ceea ce părea a fi un concept teoretic și virtual a devenit un concept extrem de real. Am văzut acest lucru cu criza COVID: ne-a zdruncinat, a scos la iveală unele puncte forte, de care ar trebui să fim mândri, dar a arătat, de asemenea, fragilitatea Uniunii Europene și a sistemului multilateral în general. Și apoi, evident, o vedem într-un mod brutal cu acest război, cu sângele care curge din nou pe continentul european și care zdruncină un anumit număr de puncte de referință pe care am fi putut să le avem. În acest context de război purtat de o țară membră a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care ar trebui să fie unul dintre garanții ordinii bazate pe reguli, acest război purtat de o țară care deține arme nucleare și care nu ezită să amenințe, dacă nu în mod explicit, cel puțin în mod implicit”, a subliniat Michel în fața celor peste 145 de ambasadori ai delegațiilor și birourilor UE din întreaga lume.
Președintele Consiliului European a amintit și de ”racheta energetică lansată spre Uniunea Europeană” odată cu acest război, care urmărește ”să lovească în inima sistemului economic al Uniunii Europene și, poate, de asemenea, o modalitate de a încerca să submineze coeziunea noastră socială, unitatea noastră, de a lovi în moralul și încrederea Uniunii Europene în propriul viitor”.
În viziunea sa, toate aceste provocări ar trebui să-i reamintească Uniunii Europene că este ”o forță, un proiect politic orientat spre lumea exterioară, spre partenerii noștri”.
”Acest moment din istoria relațiilor internaționale, acest moment din istoria Uniunii Europene, nu poate fi un moment de dezangajare a Uniunii Europene de restul lumii. Dimpotrivă, Uniunea Europeană este un proiect politic orientat spre lumea exterioară, spre partenerii noștri. Suntem o forță – și acesta este sensul cuvântului <<leadership>> – în ceea ce privește clima. Suntem o forță în ceea ce privește pacea, securitatea și dezvoltarea. Suntem, de asemenea, o forță în ceea ce privește cooperarea economică și cred că acest leadership trebuie să fie ambiția Uniunii Europene. A fi o forță pentru pace, a fi o forță angajată, binevoitoare, nu înseamnă, după părerea mea, a fi obsedat de impunerea unui anumit punct de vedere prin autoritate. Înseamnă că trebuie să putem vorbi cu toată lumea, inclusiv cu cei care nu ne împărtășesc exact punctele de vedere privind relațiile internaționale. Să vorbești cu toată lumea cu sinceritate, să vorbești cu toată lumea cu fermitate atunci când este necesar, dar întotdeauna – și acesta nu este un exercițiu ușor – cu respect și fără aroganță”, a fost mesajul însuflețit transmis de Michel.
Oficialul european a explicat, în egală măsură, de unde își adună forța Uniunea Europeană pentru misiunea sa de a apăra ”valorile care stau la baza a aceea ce suntem”.
”Uneori, pe bună dreptate sau pe nedrept, noi, Uniunea Europeană, suntem percepuți ca dorind să dăm <<o lecție>> în special în ceea ce privește valorile care stau la baza a ceea ce suntem și drepturile omului. Și atunci când se întâmplă acest lucru, nu încetez niciodată să le explic interlocutorilor mei străini că – fără îndoială – din cauza faptului că continentul european a fost scena, în secolul trecut, a celor mai abominabile orori comise de oameni împotriva altor oameni, avem această convingere de a avea o responsabilitate specială în promovarea acestor drepturi fundamentale care afectează demnitatea umană”, a detaliat Charles Michel.
În încheiere, președintele Consiliului European a pledat pentru implicare și unitate.
”După cum puteți vedea, ne aflăm într-un moment complex și zbuciumat. Dar istoria Uniunii Europene a arătat întotdeauna, încă de la nașterea acestui proiect atipic, atât de diferit, că atunci când ne confruntăm cu greutăți, avem puterea de a mobiliza resursele pentru a depăși obstacolele și a ne asigura că suntem mai integrați, mai puternici și mai optimiști. Chiar dacă suntem conștienți de dificultatea provocărilor cu care ne confruntăm. Să fim angajați, să fim puternici și uniți: aceasta este promisiunea și angajamentul pentru care trebuie să depunem eforturi”, a conchis Charles Michel.