Actualitate

Chișinău: Iluminatul festiv, în vremuri de criză

Iluminat decorativ, între feerie și economie

Deşi autorităţile centrale au venit cu îndemnul să economisim energia electrică, în orele de vârf, în capitala Republicii Moldova sunt conectate mii de luminiţe şi decoraţiuni de iarnă. Iar municipalitatea nu planifică, deocamdată, să facă economii. De cealaltă parte, chişinăuienii au păreri împărţite referitor la iluminatul decorativ.

BFCO

Odată cu lăsarea întunericului, oraşul Chişinău luminează la propriu, iar vedete sunt decoraţiunile de iarnă. Pe bulevardul Dacia, de exemplu, fiecare copac a fost îmbodobit cu luminiţe.


Dacă unii cetăţeni cred că municipalitatea ar trebui să ţină cont de recomandările autorităţilor centrale privind economisirea energiei, alţii spun că luminile şi decoraţiunile creează o atmosferă magică.


„Cred că ar trebui de făcut un pas şi de găsit o metodă pentru a economisi. Da este frumos, este o plăcere vizuală să avem oraşul încărcat cu luminiţe, dar am putea şi altfel să creem această atmosferă. În timp de sărbătoare, este necesar ca să se bucure oamenii , să se bucure copii de lucrurile acestea frumoase. Oamenii  şi aşa şi asa fac economii şi trăim cu economia. În inima oamenilor ar trebui să fie o rază de bucurie, dar totuşi cu măsură. Măsura are mare importanţă”.

BFCO


Primarul Ion Ceban a dat de înţeles, în carul unei emisiuni televizate, că deocamdată nu ia în calcul conectarea parţială sau deconectarea în anumite perioade de timp a iluminatului festiv.


DECLARAŢIA LUI ION CEBAN, PRIMARUL MUNICIPIULUI CHIŞINĂU: „Câtă energie electrică consumă iluminatul decorativ este echivalentul la câtă energie consumă două blocuri cu aproximativ 300 de apartamente. Tot iluminatul decorativ din municipiul Chişinău… O să luăm deciziile după caz. Acum vă amintesc că am mai făcut asta cu puţin timp în urmă, inclusiv cu iluminatul stradal, după care ne-au luat oamenii în furci şi peste o săptămână a trebuit să-l reconectăm. Pe de o parte au existat probleme suplimentare în ceea ce ţine infrastructura, iar cei de la Poliţie ne-au spus că rata de criminalitate a crescut substantial."


Pentru a reduce consumul de energie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis că, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor limita iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, al scărilor rulante, vor deconecta vitrinele şi iluminatul decorativ. Măsurile vin în contextul în care de pe 16 decembrie, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgenţă. Pentru a exclude riscul de deconectări şi deficitul de energie electrică, oamenii sunt îndemnaţi să reducă consumul în orele de vârf, adică dimineața şi seara.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter