TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc marți, 22 aprilie.
Ion Ceban dispune concedierea nașului său de la Apă-Canal Chișinău
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a dispus eliberarea nașului său, Ruslan Garbalî, din funcția de consilier al directorului Apă-Canal Chișinău. Despre aceasta a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook, care invocă „suspiciuni rezonabile”. Primarul nu menționează ce fel de suspiciuni planează asupra nașului său. De mai mulți ani însă PAS a acuzat atât conducerea Apă-Canal, cât și primarul de Chișinău, Ion Ceban, de gestionare frauduloasă a întreprinderii. PAS a acuzat primarul că și-a promovat în funcții mai multe persoane comode, inclusiv nașul și o altă persoană apropiată PSRM, excluzând din consiliul de administrație pe consilierii municipali PAS, pentru a nu fi monitorizată activitatea Apă-Canal Chișinău.
Expert în administraţie publică: Este legală angajarea rudelor lui Ceban în Primărie?
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, şi-a demis rudele care ocupau funcţii în instituţiile subordonate primăriei. Astăzi a fost dat afară naşul său de cununie, Ruslan Garbalî, consilier al directorului general interimar al Apă-Canal Chișinău. Ceban a recunoscut că au fost trimise acasă și alte neamuri. Primarul invocă, cităm: suspiciuni rezonabile, fără a preciza de ce sunt suspectate rudele sale angajate de ani de zile la Primărie. Astăzi a fost demis şi directorul interimar de la „Spaţii Verzi”. Unii experți consideră că mișcarea este una politică. Ion Ceban nu a răspuns la telefon pentru un comentariu, iar consilierul acestuia, Natalia Ixari, a spus că alte comentarii la acest subiect nu vor fi făcute.
Primăria Chișinău schimbă conducerea Spațiilor Verzi: Braga preia funcția de Director Interimar
În cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate pe 22 aprilie 2025, conducerea Primăriei municipiului Chișinău, viceprimarul Ilie Ceban și viceprimara Irina Gutnic, au anunțat numirea noii conducerii la întreprinderea „Spații Verzi”. Funcția de director interimar al acestei întreprinderi a fost preluată de Emilia Braga. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, experiența de lucru în domeniul spațiilor verzi deținută de noul conducător al întreprinderii este o garanție pentru continuitatea proceselor de dezvoltare, amenajare și întreținere a spațiilor verzi aflate în gestiunea întreprinderii. La rândul ei, Irina Gutnic a declarat că municipalitatea este dedicată dezvoltării spațiilor verzi ale capitalei motiv pentru care a preferat alegerea unui director interimar care cunoaște problemele existente și este dedicat rezolvării acestora.
Viceprimara Chișinăului, Irina Gutnic, prinsă cu nereguli în declarația de avere
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în care stabilește că Irina Gutnic, viceprimar de Chișinău, a încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale. Aceasta a admis omisiuni și erori în declarațiile de avere depuse pe parcursul mandatului său. Potrivit ANI, Irina Gutnic și membrii familiei sale au realizat multiple tranzacții imobiliare și de vânzare-cumpărare de mijloace de transport, fără a reflecta complet aceste tranzacții în declarațiile sale de avere. Viceprimarul susține că veniturile sale depășesc cheltuielile pe toată perioada. Mai mult, Gutnice susține că a indicat venitul fostului soț de aproximativ 20.000 – 30.000 de euro anual, care nu a fost luat în calcul de inspectorul de integritate
O companie privată pretinde despăgubiri de 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău
Un agent economic pretinde despăgubiri de peste 66 de milioane de lei de la Primăria municipiului Chișinău, invocând faptul că autoritățile municipale nu și-au onorat obligațiile pe care și le-au asumat în urma unui contract semnat între cele două părți. Cel puțin asta reiese dintr-o notă informativă trimisă pe 22 aprilie 2025 consilierilor municipali. Potrivit notei informative, publicată de consilierul municipal Victor Chironda, la mijloc este vorba de un contract semnat la 19 ianuarie 2007 între Primăria Chișinău și Epa Media SRL în urma căruia agentul economic și-a asumat construcția, din cont propriu a 300 de stații de așteptare a transportului public, într-un termen de doi ani. După construcția stațiilor, agentul economic se obliga să transmită stațiile cu titlu gratuit către municipalitate.
Amenzi de peste 100.000 de lei aplicate pentru arderea anvelopelor în noaptea de Paște
Conducerea Inspectoratului pentru Protecţia Mediului anunță că alți 60 de indivizi au fost identificați şi urmează să-şi primească pedeapsa. Tradiția a fost transformată într-un obicei periculos extrem de dăunător mediului prin arderea cauciucurilor uzate. În zeci de locuri, majoritatea în nordul Republicii Moldova, s-au aprins anvelope. Ion Bulmaga, şef, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: „Pe timp de noapte, au fost depistate 75 de cazuri în care cetăţenii au sfidat legislația de mediu şi normele morale. Au fost încheiate 11 procese-verbale cu privire la contravenţie şi au fost stabilite amenzi în valoare de peste 110.000 de lei.
Fântânile din R. Moldova, majoritar poluate: 75% nu corespund normelor de calitate a apei
Aproape 75% din fântânile din Republica Moldova nu respectă standardele de calitate a apei. Cele mai multe sunt poluate cu nitraţi şi bacterii periculoase. Laboratorul Centrului de Sănătate Publică din Chişinău face doar verificări parțiale și recomandă oamenilor să fie responsabili şi să dezinfecteze fântânile din gospodării. Alexandru Nalba, specialist Centru de Sănătate Publică, ANSP: Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică, printre raioanele cu cele mai grave probleme la calitatea apei sunt Rezina, Râşcani, Călăraşi, Căuşeni. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă cetăţenilor să evite utilizarea fântânilor publice şi să se informeze asupra calităţii apei înainte de a o consuma.