În fiecare an, cantităţi mari de alimente iau drumul tomberoanelor de gunoi, mai ales după sărbători. Şi anul acesta nu face excepţie. Pe platformele penrtru depozitarea deşeurilor puteau fi văzute, astăzi, bucăţi de cozonac sau pască, ouă colorate şi alte resturi de mâncare. Datele statistice arată că locuitorii Republicii Moldova aruncă, în fiecare an, aproximativ 180 de mii de tone de produse alimentare. Asta în timp ce fiecare a patra persoană din ţară, mai ales din mediul rural, nu își permite un regim alimentar de calitate.
IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: „După zilele de Paști, în care mesele au fost pline cu bucate, astăzi în tomberoanele din Chişinău sunt numai resturi alimentare. Aici vedem ouă, cozonac, pâine și chiar mâncare aruncată”.
Tomberoane pline cu bunătăţi rămase de la mesele de sărbătoare am găsit şi pe strada Trandafirilor din Chişinău. Privind la acest tabou dezolant, localnicii recunosc că se cam face risipă.
„Mai ales când vin sărbătorile, sâmbăta, duminica e supraîncărcat. Da chiar cu alimentaţia asta cu locatarii că vin şi câini. Sunt oameni care nu a mâncat acasă şi a rămas, ei o pun la caserolă şi pun aici, pe tomberon, ca omul să poate să vină să o ia. Alţii o fărâmă şi o aruncă aici jos. Vedeţi s-a luat. – Se aruncă multă mâncare în tomberoane? – Să vă spun drept cam da, se aruncă mult. Eu mă duc acum să caut nişte pâine, sunt la pensie şi stau pe scaun şi hrănesc porumbei. Aruncă pâine mai multă. Ştiu că tot costă bani şi de aruncat e păcat. Nici într-un caz risipă, nu arunc nimic, în prima zi dacă văd că ceva nu s-a folosit închid ermetic şi la congelator. Mă uit tot timpul aici mâncare aruncată la păsări, la căţei, nu ştiu. Chiar şi pânea care a rămas poţi să o tai şi să o pui în rolă. Eu cred că reşesc să fac risipă alimentară. Niciodată nu reuşesc să consum toate acele produse, dar tendinţa mea de câţiva ani încoace e să cumpăr mai puţin. Suntem foarte risipitori, chiar vedem tomberoanele pline cu alimente”.
ALEXANDRU BAJURA, vicedirector, Regia Autosalubritate: „Risipa alimentară este. Cantitatea care este depozitată la ziua de azi nu putem să vă spune, nu există calcule, în jur de 10-12% este totuşi”.
Datele culese de experţi arată că o persoană aruncă, pe an, peste 70 de kilograme de mâncare. Asta înseamnă că în Republica Moldova se pierd peste 180 de mii de tone de alimente, anual. Numai în 2024, valoarea totală a produselor alimentare aruncate la gunoi a fost de 20,5 miliarde de lei.
VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „La noi cinci la sută din cheltuielile care le avem noi sunt pentru alimentele le-am procurat, le-am dus acasă şi le-am aruncat la gunoi”.
Asta în timp ce 80% din populaţia ţării nu are suficienţi bani pentru un regim alimentar de calitate, mai spune Veaceslav Ioniţă.
VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „ 22 50% aruncă cam atât cât ar ajunge să îi hrăneşti pe precedenţii 50%. Aici e dezechilibru. Iată toată drama unul duce foame, iar altul aruncă. În mediul rural, vă îmaginaţi dacă te gândeşti la cei 20% cei mai săraci cheltuie pentru mâncare 60% din bugetul familiei, aproape toţi banii familiei merg pentru mâncare. Fiecare al patrulea om se află într-un risc de foamete”.
La nivel global, America de Nord și Europa conduc într-un nedorit clasament al risipei alimentare, cu pierderi de până la 300 de kilograme de persoană, anual. În comparație, Asia de Sud și Sud-Est, cu doar 120-140 kilograme anual de persoană, înregistrează cele mai mici pierderi de alimente.
REPORTER: IRINA MIHAILICI Imagine: D. Lupu/A. Daraban