Social

România sprijină autoritățile de frontieră din R. Moldova: Au fost donate 12 mașini inteligente pentru combaterea introducerii ilegale a banilor

România sprijină autoritățile de frontieră din R. Moldova: Au fost donate 12 mașini inteligente pentru combaterea introducerii ilegale a banilor

Autorităţile de frontieră au constatat, în ultima perioadă, o înmulţire a tentativelor de introducere ilegală a unor mari sume de bani în Republica Moldova. În primele nouă luni ale acestui ani, vameşii au reţinut peste un 1.100.000 de euro, în diferite valute, bani aduşi, în mod special, din Federaţia Rusă. De astăzi, aceste cazuri vor fi documentate mai rapid şi mai eficient după ce România a donat Serviciul Vamal din Republica Moldova 12 maşini inteligente pentru numărarea şi verificarea bancnotelor.

În 2024, vameşii au înregistrat 28 de cauze penale în care au fost depistaţi şi ridicaţi peste un milion de dolari americani, puţin peste 153 de mii de euro şi aproximativ 160 de mii de lei româneşti.


ALEXANDRU IACUB, şef, Serviciul Vamal: „În medie, pe zi, noi avem unul sau două cazuri în vamă.  Persistă acest risc, pentru că avem acest război hibrid la hotar, unde Federaţia Rusă prin diferite mijloace aduce mai multe sume de bani pentru a finanţa măsuri mai puţin legale. Sunt uneori cazuri când şi cu bună credinţă oamenii chiar nu erau în cunoştinţă de cauză, atunci ei sunt obligaţi să plăteacsă o taxă suplimentară.”


Până acum, vameşii erau nevoiţi să numere ei banii şi să iniţieze mai multe expertize pentru a vedea dacă sunt nu cumva sunt falşi şi de unde provin. Acum, cele 12 maşini inteligente de numărare şi verificare a bancnotelor vor fi facilita munca angajaţilor vamali.


 ALEXANDRU IACUB, şef, Serviciul Vamal: „Aparatele date vor putea identifica inclusiv şi seria, iar noi vom putea vedea şi consecvenţa, adică dacă este din aceiaşi partidă, din aceiaşi pungă. Astfel, noi putem să avem o trasabilitate mai bună pe banii daţi, în sensul în care noi vom putea vedea dacă ei sunt importaţi cu scopuri meschine sau nu. Inclusiv noi putem să identificăm mai uşor dacă banii nu sunt falsificaţi.”


Echipamentul modern a fost oferit de Ministerul Afacerilor Externe din România prin proiectul "Asistență în domeniul combaterii corupției-consolidarea capacității instituționale a Serviciului Vamal al Republicii Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Cristian-Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, a precizat că donaţia va contribui la întărirea controlului la frontiere și la combaterea traficului ilicit de fonduri.


Excelenţa Sa CRISTIAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „Utilizarea acestor echipamente în frontieră practic va putea să prevină traficul ilicit de cash. Aceste echipamente vor facilita şi eficientiza până la urmă munca lucrătorilor, tocmai în identifcarea acestor sume de valută care vin majoritatea din Federaţia Rusă, care sunt transportate ilegal. Sunt transportate în Republica Moldova tocmai pentru a finaţa duverse acţiuni ilegale, care se îndreaptă împotriva stabilităţii Republicii Moldova.”


Costul total al proiectului este de 50 de mii de euro şi include donaţii de echipamente şi instruirea vameşilor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter