Social

Reprezentanții a 15 minorități etnice din R. Moldova au participat la Festivalul Municipal al Etniilor

Reprezentanții a 15 minorități etnice din R. Moldova au participat la Festivalul Municipal al Etniilor

Reprezentanţii a 15 minorităţi etnice din Republica Moldova s-au prins într-o horă moldovenească, în centrul Chişinăului, pentru a transmite un mesaj de prietenie între popoarele din ţară. Polonezi, ucraineni, armeni sau estonieni, care convieţuiesc în armonie în Republica Moldova, s-au întâlnit astăzi la Festivalul Municipal al Etniilor unde au prezentat obiceiurile şi tradiţiile fiecărei ţări.

Festivalul etniilor a început cu o paradă a porturilor populare ale diferitor ţări prezente la eveniment, chiar în centrul Chişinăului. Participanţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare.


Ulterior, sărbătoarea s-a mutat în Grădina Publică Ştefan cel Mare, în Curţile Etnice, unde reprezentanţii diferitelor minorităţi din Republica Moldova şi-au prezentat bucatele, costumele tradiţionale şi valorile ţărilor lor de suflet. Cei mai mulţi vorbesc limba română pentru că, spun ei, e o dovadă de respect pentru locul în care trăiesc.


Tinerii de la Curtea Rusească a Festivalului ne-au spus că se simt respectaţi şi liberi în Republica Moldova.


La festival am aflat că în Republica Moldova există o comunitate de estonieni. Chiar dacă nu e una numeroasă, membrii ei promovează activ tradiţiile ţării baltice. Mama lui Igor Goncearov este născută acolo. De aceea, bărbatul se simte pe jumătate estonian.


Pe scena festivalului etniilor au urcat artişti consacraţi din Republica Moldova, care au întregit atmosfera de sărbătoare.


Festivalul Municipal al Etniilor a ajuns la a 13-a ediţie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter