Economic

Capriciile vremii demonstrează an de an cât de importantă este practicarea unei agriculturii inteligente în Republica Moldova

Capriciile vremii demonstrează an de an cât de importantă este practicarea unei agriculturii inteligente în Republica Moldova

Capriciile vremii demonstrează an de an cât de importantă este practicarea unei agriculturii inteligente în Republica Moldova. Un antreprenor din satul Sireţi, raionul Străşeni, a decis să inițieze o afacere bazată pe utilizarea dronelor în agricultură. Proiectul său a fost susținut financiar de Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin Organizația Internațională a Muncii.

Alex Florea a muncit mai bine de trei ani în Marea Britanie și acolo a descoperit cum cu ajutorul dronelor speciale se poate asigura un randament mai mare al culturilor agricole şi pot scădea costurile de întreținere. Așa că a decis să exploreze această nișă de piață şi în Republica Moldova.

ALEX FLOREA  antreprenor, s. Sireţ: „În timpul pandemiei, când multe afaceri s-au închis și cariera mea stătea pe loc am hotărât să investesc în agricultură și industrie în Moldova din mai multe considerente, unul că eram pasionat de drone de mai mult timp și al doilea, am văzut un model de business care poate fi aplicat și la noi în țară. fermierii pot salva până la 30-40 produse fitosanitare, până la 95% apă”.

Pentru a-şi dezvolta afacerea, Alex Florea a beneficiat şi de o subvenție, de 90 de mii de lei, din partea Agenției Naţionale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi a Organizației Internaționale a Muncii. Antreprenorul a reușit să cumpere un generator și baterii pentru drone.

ALEX FLOREA  antreprenor, s. Sireţ: „Avem trei drone stropitoare mari, dar și câteva drone de tipul acesta care se folosesc în diferite condiții, care pentru scanat în agricultură, care pentru analiză și expertiză pe șantier. Pe viitor planificăm să dezvoltăm afacerea, să creștem parcul de drone, dar și să implementăm mai multe tehnologii de digitalizare în agricultură"

Pe lângă ajutorul financiar, în cadrul programului, antreprenorul a beneficiat şi de servicii de mentorat şi instruire.

ALA ȘUPAC  șef Direcție ANOFM: „Pot să-și deschidă o afacere șomerii înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă începând cu vârsta de 18 ani. Persoana singură își alege domeniul.    Noi îi dăm un plan de afacere pe care îl completează și îi oferim suportul necesar.   Obligatoriu, persoana trebuie să aibă şi contribuția proprie, nu doar sursa financiară pe care o oferă statul"

Anul trecut, Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă a oferit, cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii, subvenţii pentru 13 antreprenori din mediul rural pentru a crea locuri de muncă și a-şi extinde afacerile în agricultură, turism, construcții sau industria textilă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter