Actualitate

ANTI-FAKE // Moscova acuză Chișinăul de „militarizare” și susține că R.Moldova ar urma să devină un „cap de pod” al NATO

post-img
Zaharova

Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a lansat din nou, de Crăciun, acuzații la adresa autorităților de la Chișinău învinuindu-le de militarizare și de violare a statutului de neutralitate. Totodată, Moscova a acuzat Occidentul, în special NATO, că ar vrea să transforme Republica Moldova într-un „cap de pod” pentru „acțiuni agresive împotriva sa”.

BFCO

„Autoritățile moldovenești, cu susținerea sponsorilor occidentali, continuă drumul spre renunțarea la statutul de neutralitate inclus în Constituție și transformarea Moldovei într-un cap de pod pentru lupta împotriva țării noastre. Vectorul de colaborare politico-militară cu NATO este inclus în documentele doctrinare ale țării”, a spus Zaharova într-un briefing susținut pe 25 decembrie.

În realitate, statutul de neutralitate al R. Moldova este violatat anume de Rusia, care păstrează ilegal trupele și munițiile sale pe teritoriul statului moldovenesc. Deși s-a angajat, la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999, să-și retragă militarii și arsenalul din Transnistria, acest lucru nu s-a întâmplat nici la un sfert de secol distanță. Mai mult, Rusia continuă să păstreze controlul politic, economic și militar în regiunea secesionistă transnistreană.

„Are loc militarizarea accelerată a Republicii Moldova, cea mai pașnică, muncitoare, care ține atât de mult la cultura sa. Republica Moldova nu este pusă nici măcar pe calea militară, dar pe calea autodistrugerii. Blindate, radare, drone, sisteme anti-dronă, lansatoare anti-tanc, toate acestea pentru cine? Este doar lista incompletă a arsenalului transmis de țările occidentale forțelor armate moldovenești”, a adăugat Zaharova.

În realitate, în ce privește bugetul Ministerului Apărării, datele oficiale arată că finanțările respective au crescut în ultimii doi ani, după invazia Federației Ruse în Ucraina.

Astfel, în 2022, instituția a avut un buget de circa 1,57 miliarde de lei, ceea ce constituia (0,38% din PIB). În 2023, alocațiile au fost majorate cu 649,9 milioane de lei, constituind circa 1,697 miliarde de lei (0,55% din PIB). Iar în 2024, bugetul Ministerului Apărării a crescut cu 270,9 milioane de lei, ajungând la circa 1,968 miliarde milioane de lei (0,65% din PIB).

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter