SOCIAL

Izvoarele cu apă termală din Republica Moldova sunt lăsate în paragină

Izvoare cu apă termală există şi în Republica Moldova. Ele sunt lăsate însă în voia sorţii, iar potenţialul lor rămâne nevalorificat. Este şi cazul unui izvor geotermal din satul Goteşti, raionul Cantemir. Izvorul este neîngrijit, iar localnicii vin aici doar pentru a-şi adăpa animalele sau pentru a spăla haine.

Izvorul cu apă termală din Goteşti se află într-o zonă, pe care localnicii din Goteşti o numesc "La flămânda". La prima vedere, pare un izvor cu apă obişnuită, însă datorită compoziţiei sale, apa arde, la propriu.

Acest locuitor al satului Goteşti are 80 de ani şi ţine minte acest loc de când era copil.

„Luăm, spălăm, toate cele, că-i apa bună. Din 53 ştiu că a buhnit apa asta. Îmi amintesc că aveam 13 ani şi veneam şi mă scăldam ca un copil”, a spus PINTELEI CRISTEA, localnic.

Timp de mai mulţi, Pintelei Cristea a lucrat paznic în această zonă şi spune că pe vremuri, aici era mare forfotă.

„Într-un an când eram mai tânăr îmi amintesc că se certau aici, nu încă peau. Unii spuneau că este a noastră, a Goteştiului, ceilalţi, nu, e a statului, e a noastră a tuturor”, a sous PINTELEI CRISTEA, localnic.

Dacă s-ar investi în zonă, izvorul ar putea fi transformat într-o adevărată mină de aur, spun experţii. Însă deocamdată, locul este lăsat de izbelişte.

„S-ar putea face aici o zonă turistică pentru cetăţeni, pentru că Republica Moldova are foarte multe izvoare minerale, dar apa este sub jurisdicţia Guvernului, ar trebui Guvernul cu ceva să ne ajute. Musca 2:09-2:15 Au fost înaintate scrisori, dar nu au fost luate în serios”, a spus ECATERINA ŞTEFAN, specialist, comuna Goteşti, raionul Cantemir.

Sătenii cred că autorităţile trebuie să ia măsuri pentru a da din nou viaţă acestei zone, care pe vremuri, era foarte pitorească.

Localnicii îşi amintesc că satul Goteşti a mai avut izvoare cu ape termale, însă cu timpul au dispărut.

Indiferent de vremea de afară, apa izvorului termal de la Goteşti are o temperatură de 30 de grade Celsius. În componenţa ei intră mai multe minerale, care-i dau proprietăţi pe care le are şi apa potabilă obişnuită.