Romania La Zi

România va avea din toamnă prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial, va fi ilustrată pe o bancnotă de 20 de lei

post-img

Banca Naţională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

Anunţul a fost făcut de europarlamentarul Corina Creţu.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Naţională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria ţării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor şi în recunoaşterea contribuţiei substanţiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Corina Creţu a transmis şi felicitări celei care a iniţiat şi susţinut proiectul Femei pe bancnote.

„Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi şi multă perseverenţă, a iniţiat şi susţinut campania ‘Femei pe bancnote’ – graţie căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor şi în recunoaşterea contribuţiei substanţiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa şi sper ca exemplul ei, precum şi al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a conchis Corina Creţu.

Apariţia noii bancnote a fost anunţată de BNR încă din iulie 2019.

“Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităţilor feminine – ce a găsit o largă susţinere în societatea românească”, preciza atunci Banca Naţională într-un comunicat de presă.

La momentul respectiv BNR mai anunţa că va furniza ulterior informaţii despre cum va arată noua bancnotă, ce elemente de siguranţă şi de identificare va avea, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.