Social

Proiectul guvernamental „Farmacia în satul tău” a ajuns la Căzănești. Locuitorii vor avea acces la medicamente aproape de casă

Proiectul guvernamental „Farmacia în satul tău” a ajuns la Căzănești. Locuitorii vor avea acces la medicamente aproape de casă

Mii de cetăţeni ai Republicii Moldova nu au acces la medicamente pentru că nu au o farmacie în localitatea lor sau în apropierea acesteia. Pentru a depăşi problema, Guvernul vrea să subvenționeze 146 de farmacii în satele cu peste o mie de locuitori. Acestea vor primi lunar între 10 și 20 de mii de lei, în funcție de veniturile din vânzări. De un astfel de proiect beneficiază de astăzi satul Căzăneşti, locuitorii căruia erau nevoiţi să meargă zeci de kilometri, după preparate.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Satul Căzănești, raionul Telenești are o populaţie de peste doua mii de oameni, care nu au avut acces la medicamente esențiale, deoadece nu aveau o farmacie  în apropiere. Localnicii erau nevoiţi să plece  în raionul Telenești după medicamente, sau chiar până la Orhei,  adică  la o distanța de peste 30 km depărtare”.

Deschiderea farmaciei va fi de ajutor sătenilor care vor apela mai rar la serviciile de urgenţă. In plus, vor fi oferite si alte servicii de medicale, de oftalmologie si dermatologie.

ANA BULGAC medic optometrist: „Locuitorii vor beneficia de o testare gratuită a vederii pentru a depistza erorile de refracţie precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul”.

Satul Căzăneşti este a doua localitate care a beneficiat de proiectul "Farmacie în satul tău".

MARIANA JITARU reprezentant Ministerul Sănătăţii: „Farmacia dată este un exemplu unei farmacii din oraş, nu se face diferenţă. Avem aceleaşi servicii inclusiv reţete compensate, medicamentele de aceiaşicalitate ca peste tot şi pe lângă aceasta şi alte produse, inclusiv de optometrie”.

DRAGOŞ GUŢU director,  Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: „Iniţial când am pornit acest proiect am luat drept criteriu acele sate care au o populaţie de peste 1000 de locuitori şi nu au farmacie licenţiată. Ne vom strădui să acoperim toate satele Republicii Moldova care se încadrează în criteriile date”.

Scopul proiectului e asigurarea cu medicamente esențiale a populației din zonele rurale ale Republicii Moldova.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în prezent, în Republica Moldova, din cele 1477 de sate, doar în 418 există farmacii licențiate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter