Franţa a blocat active ale oligarhilor ruşi (iahturi, apartamente, conturi bancare) aflate pe teritoriul său în valoare de aproape 850 de milioane de euro, anunţă ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, potrivit AFP, citat de Agerpres.
”Am blocat conturi ale persoanelor fizice, linii de credit în Franţa, în instituţiile financiare franceze, în valoare de 150 de milioane de euro”, a declarat Bruno Le Maire cu prilejul emisiunii radiotelevizate Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI.
În plus, ”am blocat proprietăţi imobiliare de pe teritoriul francez în valoare de 539 milioane de euro, sub forma a aproximativ 30 de proprietăţi sau apartamente şi de asemenea am blocat două iahturi în valoare de 150 de milioane de euro”, a adăugat oficialul francez.
”În total, vorbim de bunuri şi active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 850 de milioane de euro, care au fost blocate pe teritoriul francez”, a concluzionat Bruno Le Maire.
În practică, blocarea unor bunuri face ca proprietarii lor să nu poată să le ”utilizeze, revândă sau valorifice”.
”În schimb, aceste bunuri nu au confiscate, în sensul în care statul ar deveni proprietarul şi ar putea ulterior să le revândă. Pentru o confiscare, trebuie să existe o infracţiune”, a precizat ministrul francez.
Recent, Comisia Europeană a lansat un grup operativ ”Poprire şi confiscare” menit să asigure o bună coordonare la nivel european în vederea punerii în aplicare a sancţiunilor împotriva oligarhilor ruşi şi belaruşi.
Acest grup va funcţiona alături de grupul operativ nou înfiinţat ”Elitele, proxy-urile şi oligarhii ruşi (REPO)”, în cadrul căruia UE acţionează împreună cu ţările G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite) şi Australia.
Grupul operativ ”Poprire şi confiscare” a fost înfiinţat de Comisia Europeană pentru a asigura punerea în aplicare eficientă în întreaga UE a sancţiunilor europene împotriva oligarhilor ruşi şi belaruşi incluşi pe listele din UE.
Grupul operativ ”Îngheţare şi confiscare” este format din Comisie, din punctele de contact naţionale din fiecare stat membru, din Eurojust şi Europol, precum şi din alte agenţii şi organisme ale UE, după caz. Acesta va coordona acţiunile statelor membre ale UE, Eurojust, Europol şi ale altor agenţii în vederea popririi şi, în cazul în care legislaţia naţională permite acest lucru, a confiscării activelor oligarhilor ruşi şi belaruşi.
În timp ce Comisia asigură coordonarea strategică, Eurojust şi Europol sunt organismele competente pentru a asigura coordonarea operaţională. Grupul operativ urmează să se reunească săptămânal. Cu toate acestea, grupul operativ va reevalua această necesitate şi va convoca alte reuniuni, după caz.
În cadrul domeniului de aplicare a sancţiunilor UE, toate activele care aparţin sau sunt controlate de persoanele incluse pe listă trebuie îngheţate. În prezent, 877 de persoane şi 62 de entităţi fac obiectul îngheţării activelor în temeiul sancţiunilor UE în contextul agresiunii ruseşti asupra Ucrainei.