Bursa de la Moscova va rămâne închisă şi pe parcursul săptămânii viitoare a anunţat, sâmbătă, Banca Naţională a Rusiei, relatează CNN. Bursa de la Moscova este închisă din 28 februarie, de când au intrat în vigoare primele sancţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina.
Comunitatea internaţională a impus un val de sancţiuni economice puternice după ce Putin a lansat invazia Ucrainei, iar economia Rusiei a intrat în pragul colapsului, scrie DIGI24.
Bursa de la Moscova nu s-a mai deschis în 28 februarie, de când primele sancţiuni au început să lovească dur în economia rusă, iar de-atunci a rămas închisă, într-o încercare de a evita o prăbuşire inevitabilă. Luni, se vor împlini două săptămâni de când Bursa de la Moscova nu s-a mai deschis.
Rusia a depăşit Iranul şi Siria şi a devenit ţara supusă celor mai multe sancţiuni internaţionale, potrivit site-ului de monitorizare a sancţiunilor Castellum.ai.
Potrivit site-ului, 2.754 de sancţiuni erau deja în vigoare împotriva Rusiei înainte de 22 februarie. Alte 2.778 de sancţiuni au fost impuse în zilele următoare invaziei, ducând totalul la 5.532 - depăşind cele 3.616 de sancţiuni ale Iranului.
Ţările din întreaga lume au intensificat sancţiunile împotriva Rusiei în încercarea de a creşte presiunea asupra Moscovei pentru a opri atacul asupra Ucrainei.
Experţi: Economia Rusiei va scădea cu cel puţin 15% în 2022
Economia Rusiei se va contracta cu cel puţin 15% în acest an, conform unei evaluări a Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IIF), citat de BBC.
Înainte de invazia rusă din Ucraina şi de impunerea sancţiunilor la nivel internaţional, IIF prognozase o creştere de 3% în 2022 a economiei ruseşti, însă acum „înrăutăţirea drastică şi fără precedent a condiţiilor financiare ne arată că urmează o recesiune profundă”.
Experţii au avertizat că declinul economiei ruseşti ar putea fi chiar mai dur dacă vor urma boicoturi generalizate ale Occidentului asupra importurilor energetice din Rusia.
O astfel de mişcare ar „afecta drastic capacitatea Rusiei de a mai importa bunuri şi servicii ceea ce ar adânci şi mai mult recesiunea”, mai spune experţii IIF.