Covid 19

OMS estimează că mai mult de jumătate din populaţia Europei s-ar putea infecta în următoarele două luni cu tulpina Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că mai mult de jumătate din populaţia Europei s-ar putea infecta în următoarele două luni cu tulpina Omicron. Într-o conferinţă de presă, directorul OMS pentru Europa a îndemnat autorităţile să întărească măsurile antipandemice, deoarece noua tulpină este extrem de contagioasă. Oficialul a reiterat că doar vaccinarea ne poate proteja.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa a precizat că tulpina Omicron are un număr mare de mutaţii, care o fac extrem de contagioasă. Impactul deplin al variantei Omicron se va simţi cel mai mult în ţările din Europa de Est, care au cea mai scăzută rată de vaccinare din regiune, în ciuda faptului că au suficiente stocuri de vaccin. Directorul OMS pentru Europa a făcut apel către autorităţile acestor ţări să impună utilizarea măştilor de calitate, mai ales în spaţii închise.

Dr. HANS HENRI KLUGE, directorul OMS pentru Europa: „În acest ritm, Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii prognozează că peste 50 la sută din populaţia din regiunea europeană va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni. Datele colectate confirmă că Omicron este extrem de contagios deoarece are mutaţii care îi permit să adere mai uşor la celulele umane şi poate să infecteze chiar şi persoanele care au fost infectate în prealabil sau vaccinate. Creşte numărul cazurilor de spitalizare ceea ce înseamnă că valul de îmbolnăviri pune la grea încercare sistemele de sănătate din numeroase ţări în care Omicron s-a răspândit cu mare viteză şi ameninţă să se răspândească în multe altele. Reiterez, vaccinurile autorizate continuă să protejeze cetăţenii de cazurile grave de boală, decese, inclusiv din cauza tulpinei Omicron”.

Directorul OMS pentru Europa a mai declarat că regiunea europeană a raportat peste 7 milioane de cazuri noi de COVID-19 în prima săptămână a anului 2022, un număr de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în precedentele două săptămâni.