Covid 19

COVID-19: Prognoze îngrijorătoare - numărul de infectări ar putea ajunge la zece mii pe zi, în R. Moldova

În următoarele două săptămâni, Republica Moldova se va apropia de vârful valului al V-lea al pandemiei, iar numărul de infectări ar putea ajunge la zece mii pe zi. Prognozele specialiştilor de la Ministerului Sănătăţii sunt îngrijorătoare iar experţii sunt în proces de implementare a mai multor măsuri pentru a gestiona criza sanitară. În Chişinău, va începe testarea suplimentară în corturile instalate pe lângă instituţiile medicale.

Cu sprijinul salvatorilor şi pompierilor a început de astăzi instalarea a 16 corturi speciale. Autorităţile au anunţat că deschid tot mai multe secţii în spitale pentru bolnavii de covid-19. Au fost redeschise Secţii covid pentru copii şi în raionale Hânceşti, Ceadăr Lunga, Bălţi şi Comrat.

ION PRISĂCARU, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Conform prognozelor Organizaţii Mondiale a Sănătăţii în două săptămâni se aşteaptă picul acestui vă sigur că sistemul de sănătate este pregătit pentru a face faţă”.

Pentru că laboratoarele din Chişinău au devenit tot mai aglomerate, specialiştii vor putea face teste covid şi în corturi instalate în curtea instituţiilor medicale.

ALEXANDRU BARBĂROŞIE, vicedirector medical, AMT Centru: „La ora numită de medic sau altă persoană numită, pacientul se apropie şi este testat. Suntem în aşteptarea ca în zilele imediat în zilele apropiate vom avea un flux mai mare”.

ALIXEI LAVRINENCO, şef adjunct, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: „Punem la dispoziţie administraţii policlinicilor aceste corturi, asigurate cu iluminare, încălzire, vor avea personal tehnic pentru a deservi acele sisteme”.

Un cort are cam opt metri pătraţi şi în el vor fi cel puţin două asistente medicale ce vor colecta probe biologice pe parcursul zilei. Se vor putea testa testa până la maxim 200 de persoane.

NATALIA OLEŞCAN, asistentă medicală: „Cum se lucrează în asemenea condiţii?- Vom vedea, pe parcurs, dar ne-am obişnuit chiar şi când erau mai multe persoane şi colectăm. Împreună să reuşim mai repede să scăpăm de boală, să fie totul bine”.

La ultima raportare, în Republica Moldova au fost confirmate aproape 2400 de cazuri. Săptămâna trecută, au fost testaţi pozitiv şi peste 3000 de cetăţeni intr-o singură zi.