Covid 19

Am putea avea noi restricţii. Primarul Chişinăului anunţă că CNESP se întruneşte astăzi în şedinţă

post-img

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a municipiului Chişinău se întruneşte în şedinţă astăzi, 13 septembrie. Anunţul a fost făcut de primarul Chişinăului, Ion Ceban, care a precizat că la moment, municipiul rămâne în stare de alertă sub Cod Roşu în sănătate publică.

„Am demonstrat că ne putem mobiliza împreună şi avem în municipiu cea mai înaltă rata de imunizare împotriva COVID-19 - peste 30% din populaţia generală. Promovăm şi chemăm în continuare la vaccinare. Cât despre numărul cazurilor de îmbolnăviri şi internări cu coronavirus, acestea sunt în continuă creştere de aceea rămânem în alertă”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook. 

Totodată, edilul susţine că la Centrul de COVID-19 de la MoldExpo sunt în total 284 de pacienţi, inclusiv 267 în staţionar la tratament, iar 23 de pacienţi sunt internaţi în terapie intensivă în stare gravă. Şi la Spitalul municipal de Ftiziopneumologie sunt internaţi 90 de pacienţi.

„Eforturile medicale, financiare şi administrative sunt enorme, de aceea rog autorităţile centrale să gestioneze corect situaţia epidemiologică din R. Moldova şi să monitorizeze respectarea strictă a regulilor la evenimentele publice, festivaluri şi concerte, anunţate de unii organizatori în perioada lunilor septembrie şi octombrie”, a mai menţionat Ceban. 

De asemenea, Ceban spune că nu are împuterniciri de a interzice sau anula unele evenimentele din Chişinău, excepţie fiind cele organizate de primărie, care au fost anulate. 

„PMC nu poate interveni pentru a le interzice. Noi, în cadrul municipalităţii, am anulat multe evenimente pentru septembrie şi lunile următoare, anume pentru a proteja populaţia, dar şi pentru a da un exemplu altor organizatori şi autorităţi. Avem nevoie în continuare de suportul MAI în monitorizarea respectării regulilor de sănătate publică, inclusiv în staţii şi în transportul public”, a mai scris primarul de Chişinău. 

Precizăm că, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, a anunţat decizia Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) de a decreta stare de alertă în sănătate publică începând cu 10 septembrie, până la 30 octombrie.