Actualitate

Problemele din sectorul energetic, riscul unei crize umanitare în regiunea transnistreană, interferenţa Rusiei în treburile Republicii Moldova au fost câteva dintre subiectele abordate Maia Sandu

video

Problemele din sectorul energetic, riscul unei crize umanitare în regiunea transnistreană, interferenţa Rusiei în treburile Republicii Moldova, dar şi soluţii pentru restanţele guvernării au fost câteva dintre subiectele abordate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de preşedintele, Maia Sandu. Şefa statului a mai vorbit despre principalele realizări ale anului, dar şi despre priorităţile pentru 2025.

Președintele  Maia Sandu a dat de înţeles că, în cazul în care Federaţia Rusă nu-şi va respecta condiţiile contractuale, Guvernul de la Chisinau va găsi soluţii la criza energetică, dar cetatenii din regiunea transnistreana trebuie să plătească.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Ponderea gazelor care ajung în Republica Moldova alcătuiesc 5% din tot volumul care este transportat prin Ucraina. Deci, în momentul în care nu se mai transportă gaz pentru alte ţări, Ucraina nu are cum să transporte doar pentru noi 5%. Soluţia este foarte clară, există o rută alternativă, dar aceasta poate presupune costuri un pic mai mari la transport, dar asta este o altă situaţie, decât cea în care suntem noi astăzi”.

Președintele sustine că o crestere a pretului la energia electrica pentru locuitorii din Republica Moldova, în perioada următoare, este iminentă.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „În această iarnă pentru gaze nu vom plăti mai mult decât anul trecut. Întrebarea este pe costul energiei electrice pentru că aici dacă se declanşează această energie electrică de la 1 ianuarie, este foarte clar că preţul la curentul electric va creşte”.

Subiectul crizei energetice a fost discutat si la Bruxelles.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Am mers şi am discutat din perspectiva mobilizării unor resurse financiare suplimentare, nu ştim încă rezultatul, nu este simplu. Şi am discutat ca să fie urgentată aprobarea acestei programe noi creştere economică pentru Moldova şi inclusiv urgentarea debursării primei tranşe”.

Preşedintele a dat asigurări că se iau măsuri pentru a preveni intervenţia repetată a Federaţiei Ruse în alegerile Parlamentare din vara anului 2025.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Dacă justiţia funcţiona şi dacă justiţia sancţiona corupţia politică, noi nu am fi ajuns la corupţia electorală. Trebuie să discutăm ce facem cu lupta cu dezinformarea, ce facem cu dezinformarea de pe reţelele sociale. Aici am discutat cu echipa de la Bruxelles responsabilă de acest domeniu şi o să încercăm să ne aliniem mai mult la prevederile UE”.

Priorităţile în noul mandat al preşedintelui rămân integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, lupta cu dezinformarea, reforma justiţiei, dar şi combaterea corupţiei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter