Social

E agitație mare în patiseriile din Republica Moldova unde se pregătesc produsele traditionale de sarbatori

video

E agitație mare în patiseriile din Republica Moldova unde se pregătesc produsele traditionale de sarbatori. Pe lângă gust, patiserii încearcă să creeze şi forme cu simboluri tradiționale ale iernii. Cererea e mare iar producţia a crescut cu peste 30 la sută.

Patiserii incearcă să se adapteaze la cerintele pietii si ofera clientilor produse la moda.

AMELIA BOLUN, cofetar amator: „De sărbătorile de iarnă am decis să fiu puțin mai creativă. Am făcut renumiții brăduți Dubai, fiind în pas cu tendințele, cu ciocolată Dubai. De asemenea, am pregătit brăduți din diferite fructe uscate, liofilizate și nuci. Mediante, eu le mai zic şi globuleţe pentru că au o găurică şi poţi să pui o aţă”.

Unele produse se vind online iar prețurile depind mult de calitatea ingredientelor. O figurină mică poate costa doar 15 lei, dar un pachet cu un brăduț din ciocolata Dubai și cinci figurine, are prețul de 180 de lei. Patiserii nu uita nici de produsele traditionale si muncesc de zor sa faca fața comenzilor.

ELENA GORIACI, șef Secție biscuiți și produse de panificație: „Din an în an, mai mult şi mai mult producem. Anul acesta undeva cu 30 la sută s-au mărit comenzile”:

ELENA BUMBU, cofetar: „Acest biscuit se numește "Furtună". Partea albă se combină cu partea cafenie, iar magiunul este de caise și îl punem între ele, încleind astfel biscuitul. – E migăloasă munca? – Noi ne-am obișnuit cu ea”:


ANA RĂDUCAN, cofetar: „Acum se lucrează intensiv în ajun de sărbători pentru oamenii dragi, să guste din torturile prospete ale noastre. Undeva sunt opt feluri de torturi care se fac de anul nou”.


MARIA MACARI, patiser: „Ne bucură faptul că, din an în an, tot mai mulți moldoveni din diaspora comanda pentru a trimite colete celor dragi. Deja am expediat primul pachet în Londra, iar în curând urmează să trimitem în Elveția, Italia”.

Cozonacii sunt preparați după rețetele tradiționale, iar cei cu umplutură sunt printre cei mai solicitați.

MARIA MACARI, patiser: „Umplutură este multă. La cozonac folosim ouă de casă, lapte de casă un cu procentaj de grăsime de 82,5%, vanilie naturală, ţucate de portocală. Cele mai bune produse, nu jălim”.

Cozonacul, cu diferite umpluturi, costă 420 de lei kilogramul, același preț ca și anul trecut.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter