Actualitate

Sistemul MD-ALERT va fi funcţional în 2026

0:00/ 0:00ÎN DIRECTQuality1  AudioSubtitle
video

Sistemul MD-ALERT, care va permite difuzarea mesajelor de avertizare pentru populație în caz de fenomene meteo extreme și situații care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor, va fi funcţional în 2026. Autorităţile au finalizat studiul de fezabilitate, care a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Studiul de fezabilitate, inclusiv actele necesare pentru implementarea Sistemului Național de Avertizare a Populației în Caz de Situații de Urgență, a început în luna februarie. La proiect au muncit experţi din România şi din Republica Moldova.

VICTOR GORCA, managerul proiectului de implementare din RM: „Care sunt acele situaţii când sistemul este folosit, când oamenii vor primi mesaje de avertizare? Acestea sunt fenomenele meteo periculoase. Am fost toţi martori anul acesta la ploi torenţiale, incendii de vegetaţie. Cutremurele de pământ, eventual. Riscuri cu caracter militar ar putea fi. Sunt o serie de ameninţări în cazul cărora oamenii trebuie să fie informaţi. Un om informat este un om protejat”.

Sistemul de alertă din Republica Moldova va deveni funcţional în anul 2026 şi va fi similar celui din statele Uniunii Europene. Până a fi lansat, autoritățile vor da startul unei campanii de informare pentru cetățeni.

ALEXANDRU OPREA, şeful IGSU: „Să putem trimite mesaje practic instantanee, dacă vorbim despre sistem, în câteva secunde. Să putem informa toţi cetăţenii Republicii Moldova pe telefoanele mobile. Oamenii pe telefoanele mobile să poată să primească aceste mesaje. Am reuşit să obţinem acest pachet de documente, care ne va pemrite să trecem la următoarea etapă, care vizează implementarea acestui proiect”.

Valoarea studiului de fezabilitate s-a ridicat la 430 de mii de euro. 90 la sută din sumă a fost acoperită din granturile europene și 10% de Republica Moldova.

MARCIA KAMMITSI, reprezentant Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova: „Suntem bucuroşi că Republica Moldova este ţară participantă la Mecanismul de Protecţie Civilă al UE întrucât puteţi accesa cadrul legal european de solidaritate şi sprijin. Suntem deschişi să continuăm colaborarea şi sunt sigură că suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor”.

Următoarea etapă este implementarea sistemului propriu-zis, iar costurile se ridică la 5 milioane de euro. O parte din sumă provine de la Banca Mondială.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter