Social

Institutul Oncologic de la Chişinău a lansat o campanie de depistare a cancerului mamar

Institutul Oncologic de la Chişinău a lansat o campanie de depistare a cancerului mamar

Câte patru femei din Republica Moldova află, în fiecare zi, că au cancer mamar. Din acest motiv, depistarea precoce a bolii poate însemna mai multe şanse de vindecare. Pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul femeilor, Institutul Oncologic de la Chişinău a lansat o campanie pentru patru regiuni ale Republicii Moldova.

Aurelia Botnar are 49 de ani, şi este mamă a trei copii. În anul 2019 a fost diagnosticată cu cancer mamar, stadiul doi.

AURELIA BOTNAR, pacientă: „Am descoperit un nodul în sân după care m-am adresat imediat la doctor. La început a fost şoc, depresie, dar realizând că viaţa continuă şi e atât de frumoasă nu am pierdut optimismul. Am făcut tratamentul indicat de medic, am trecut şase chimioterapii şi 21 de radio.”

Aceeaşi experienţă ne-o împărtăşeşte şi Olesea Bunduchi, în vârstă de 40 de ani. De un an luptă cu boala secolului.

OLESEA BUNDUCHI, pacientă: „Pe 25 octombrie a fost prima mea vizită la mamolog. Am hotărât din start să facem analizele necesare şi am primit rezultatul că sunt suspectă la cancer de sân. După o frică şi o durere, începi să relizezi şi să accepţi că trebuie să mergi înainte, să lupţi, ai familie, ai copii.”

Începând cu această lună până în decembrie, femeile din patru regiuni ale Republicii Moldova, Chişinău, Bălţi, Ungheni şi Căuşeni, inclusiv refugiate, vor putea beneficia de servicii medicale gratuite de depistare a cancerului mamar.

SIMONA CHILARU, responsabil a activităţii grupului de lucru a Campaniei: „În fiecare centru regional vor activa medicul specialist, medicul clinicist care va efectua examenul clinic al femeilor şi la indicaţie va fi efectuată examenul ecografic şi mamografiei digitale completată cu ecografia.”

ANGELA PARASCHIV, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „În Republica Moldova , în fiecare an se înregistrează circa o mie de cazuri de cancer al glandei mamare. Actualmente, la evidenţă sunt peste 10 mii de femei.”

LARISA SOFRONI, medic mamolog: „Fiecare femeie, o dată în lună, după terminarea menstruaţiei, trebuie să-şi palpeze sânii şi la depistarea oricărui semn patologic să se adreseze la medicul de familie.”

Femeile cu simptome clinice ale cancerului mamar pot cere ajutorul specialiştilor la următoarele adrese:

CENTRE DE DIAGNOSTICARE

CHIŞINĂU- Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (Adresa: str. Constantin Vîrnav,13)

BĂLŢI- Spitalul Raional Bălţi (Adresa: str. Decebal 101/ a)

UNGHENI- Centrul de Sănătate Ungheni (Adresa: str. Romană, 27)

CĂUŞENI- Spitalul Raional Căuşeni (Adresa: str. Iurie Gagarin, 54).

Campania este organizată de Institutul Oncologic în comun cu Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor