Cultură

Mimi, castelul unde s-a scris istoria. Reprezentanţii vinăriei spun că sunt mândri că au reuşit să facă faţă unei astfel de provocări

Mimi, castelul unde s-a scris istoria. Reprezentanţii vinăriei spun că sunt mândri că au reuşit să facă faţă unei astfel de provocări

Summitul Comunităţii Politice Europene a trecut, însă amintirea evenimentului istoric va rămâne pentru mult timp în inimile angajaţilor de la Castel Mimi, gazda evenimentului. Reprezentanţii vinăriei din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, ne-au spus că sunt mândri că au reuşit să facă faţă unei astfel de provocări. Iar acum se simt de parcă întreaga ţară a câştigat Champions League.

La trei zile de la încheierea Summitului Comunităţii Politice Europene, la Castel Mimi, gazda evenimentului, s-a instalat din nou liniştea. Doar câţiva muncitori demontau o parte a decorului, iar alţii faceau curăţenie în jurul vinăriei. Reprezentanţii castelului de la Bulboaca ne-au spus că pentru ei, organizarea reuniunii din 1 iunie a fost o adevărată provocare.

CRISTINA FROLOV, preşedinte, Fundaţia "Constantin Mimi": "Inclusiv şi în ziua summitului au fost momente care nu au fost conform agendei sau s-a încurcat puţin agenda, s-au lungit puţin şedinţele. A trebuit să ne adaptăm şi să păstrăm acest spirit de flexibilitate. Şi până la summit şi în timpul summitului toată echipa şi a castelului şi cei de la Ministerul Afacerilor Externe şi cei de la Guvern, instalatorii, toţi care au participat au fost foarte bine concentraţi pe rezultat."

Ziua de 1 iunie a fost pentru angajaţii de la Castel Mimi una memorabilă. 200 de bucătari şi chelneri au muncit pentru cei peste 2000 de delegaţi - de la oficiali de rang înalt până la jurnalişti.

CRISTIAN GAFIN, manager export: "Pe parcursul evenimentului sigur am avut posibilitatea de a interacţiona, chiar dacă nu în direct, cu oficialii de rang înalt. Eram la un moment dat implicat în schimbul sticlelor de apă şi paharelor pe mesele unde au avut loc întâlnirile bilaterale."

OLGA OVCHINNIKOVA, manager: "Aşa un timing foarte strict, noi am avut în sala de şedinţe plenare. Eu am avut doar o oră şi 10 minute la dispoziţie să-i servim pe cei 48 de şefi de state cu trei tipuri de meniu dintre care au fost 19 oameni cu preferinţele speciale. A fost un eveniment reuşit, la cel mai înalt nivel. Eu mă simt parcă toată ţara a câştigat Champions League."

Vinăria de la Bulboaca are o mare încărcătură istorică. Castel Mimi datează din anul 1893 şi a fost fondat de unul dintre cei mai prolifici vinificatori ai secolului al XX, Constantin Mimi.

CRISTINA FROLOV, preşedinte Fundaţia "Constantin Mimi": "Acesta a funcţionat ca vinărie pe tot parcursul vieţii sale, nici în anii de război nu s-a oprit. Atunci când familia noastră această vinărie am avut o mare provocare să transformăm un gigant într-un producător mediu, dar care pune mare accent pe calitate."

Castel Mimi se află în top 15 cele mai frumoase vinării din lume.Complexul de la Bulboaca e vizitat anual de 30 de mii de oameni.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter